Bakanlar Kurulu HES’ler için kamulaştırılacak alanları açıkladı

Bakanlar Kurulu HES'ler için kamulaştırma alanlarını belirlerken, doğanın ve şehirlerin talanını hızlandıracak süreç, dün Kamulaştırma Kararları'nın Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla başlamış oldu.

Bakanlar Kurulu, “acele kamulaştırılmasına karar verildi” ifadesini kullanarak HES ve kentsel yenileme projeleri için kamulaştırma alanlarını açıkladı. Resmi Gazete’de yayınlanan kararlara göre; Kırıkkale, Ankara, Isparta, Burdur, Adana, Erzurum, Ordu, Kahramanmaraş, Çanakkale, Bursa ve Zonguldak illerinde hidroelektirik santral yapımı için bölgede bulunan taşınmazlar, hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılacak.

“Bazı Taşınmazların Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Tarafından Acele Kamulaştırılmasına İlişkin Karar” adıyla yürürlüğe konulacak olan düzenleme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 13 Haziran 2012 tarihli yazısı üzerine Bakanlar Kurulu’nca 25 Haziran 2012 tarihinde kararlaştırıldı.

Ülke şantiye alanına dönecek
Başladığı günden itibaren özellikle Karadeniz ve çevresini hedef alan HES’ler, su kullanım hakkının şirketlere devredilmesiyle şirketler nezdinde daha kârlı hale gelmeye başladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın resmi verilerine göre sadece Karadeniz Bölgesi’nde 54 HES işletilirken, onay verilen 115 HES projesi de inşaat halinde bulunuyor. İşletilmekte olan ve inşaat halindeki HES’lerin yanı sıra 67 proje de lisans almış durumda, inşaat sürecinin başlamasını bekliyor.

Kurulduğu akarsuyun bulunduğu alandaki ekolojik dengeyi altüst eden ve bölge halkının suyunu şirketlere satan HES projelerinin sayısının yakın zamanda 2 bin gibi bir rakama ulaşması hedefleniyor. Son alınan kamulaştırma kararları da bu sayının artmasını beraberinde getirecek. “Acele kamulaştırma” ifadesiyle yayınlanan kararlar sonrası şantiye alanına dönmüş ülkenin, HES çöplüğü olması işten bile değil.

HES çöplüğü olmaya adayız
Bakanlar Kurulu aldığı kararlarla, ülkeyi HES çöplüğüne döndürmeye kararlı görünürken, Elektrik Mühendisleri Odası, geçtiğimiz yıl yayınladığı raporda, orta vadede yaklaşık bin HES’in hayata geçirileceği açıklamasını yapmış ve bu tesislerin acele yapılmasını gerektirecek teknik ya da toplumsal bir gerekçe olmadığını ifade etmişti. İşte bu raporun öngördüğü süreci başlatacak olan kamulaştırma kararları:

– Kırşehir’in Kaman ilçesinde yürütülen “Kaman Kent Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında bulunan taşınmazların Kaman Belediyesi tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

– Trabzon’un Merkez İlçesinde yürütülen kentsel yenileme projesi kapsamında taşınmazların Pelitli Belediyesi tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

– 2012 Yılı Yatırım Programında yer alan Çankırı-Acıçay I. Merhale Projesi kapsamındaki Çankırı-Koyunbaba Barajının yapımı amacıyla taşınmazların Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

– Kırıkkale ve Ankara il sınırları içerisinde tesis edilecek Sema Regülatörü ve Hidroelektrik Santralinin yapımı amacıyla ekli listede bulundukları köy ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması karar verildi.

– Isparta ve Burdur il sınırları içerisinde tesis edilecek Gökbel 1-2 Hidroelektrik Santrali’nin yapımı amacıyla belirlenen taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

Kırıkkale’nin Yahşihan İlçesinde tesis edilecek Köprükale Regülatörü ve Hidroelektrik Santralinin yapımı amacıyla belirlenen taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması karalaştırıldı.

– Adana’nın Karaisalı ve Aladağ ilçelerinde tesis edilecek Eğlence-1 Hidroelektrik Santralinin yapımı amacıyla belirlenen taşınmazların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

– Erzurum’un Olur İlçesinde tesis edilecek Alabalık Regülatörü ve Hidroelektrik Santraline ait enerji nakil hattının yapımı amacıyla taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

– Kahramanmaraş’ın Ekinözü, Elbistan ve Göksun ilçelerinde tesis edilecek Kandil Barajı ve Hidroelektrik Santralinin yapımı amacıyla belirlenen taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

– Ordu’nun Ulubey İlçesinde tesis edilecek Ağkolu HES-Ulubey DM Enerji Nakil Hattının yapımı amacıyla belirlenen taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

– Çanakkale’de tesis edilecek Bekirli Termik Santralinin yapımı amacıyla belirlenen taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

– Bursa’nın İnegöl İlçesinde tesis edilecek Akdere Regülatörü ve Hidroelektrik Santralinin yapımı amacıyla belirlenen taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

– Çanakkale’de tesis edilecek İçdaş Biga Termik Santralinin yapımı amacıyla belirlenen taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

– Kahramanmaraş’ın Afşin, Elbistan ve Göksun ilçelerinde tesis edilecek Dağdelen Regülatörü ve Hidroelektrik Santralinin yapımı amacıyla belirlenen taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

– Zonguldak’ın Merkez ve Karadeniz Ereğli ilçelerinde tesis edilecek Kandilli TM2-Kozlu DM ENH ve Kandilli TM2-Bölücek ENH’nin yapımı amacıyla belirlenen taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

– Adana’nın Karaisalı İlçesinde tesis edilecek Eğlence-II Hidroelektrik Santralinin yapımı amacıyla belirlenen taşınmazların Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın