Bakan Sarı Diyarbakır’da: “Vatandaşlarımız Kesinlikle Mağdur Edilmeyecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile birlikte yapılan çalışmaları incelemek ve yerinde görmek amacıyla Diyarbakır’daydı.

Bakan Sarı, Diyarbakır Valiliği Toplantı Salonunda düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin bölgede yürütülen çalışmalara yönelik sorularını yanıtladı.

İlgili Bakanlar ve Bakanlıklar olarak olarak Silopi, Cizre, Sur, İdil gibi bölgenin hemen hemen her noktasına ziyaretler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Sarı, bugün de saha çalışmalarını yerinde incelemek için Kalkınma Bakanı Yılmaz’ın koordinasyonunda Bakan Ünal ile Diyarbakır ve Sur’da olduklarını ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı, operasyonların sona ermesinin ardından sokağa çıkma yasağının kalkması ve kamu düzeninin sağlanmasıyla önce Silopi’ye girdiklerini, Silopi’de zarar tespit çalışmaları yapıldığını, hemen arkasından riskli alan ilan ettiklerini söyledi.

Bakan Sarı, bölgede planlama çalışmalarına geçtiklerini belirterek, planlama çalışmasının ilgili kurumların görüşlerine sunulduğunu ve cevap beklendiğini anlattı.

“Cizre’de hasar tespit çalışmaları tamamlandı”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir kısmı rezerv alanında yapacağımız yeni konutlarda vatandaşlarımız tercih ederlerse barındıracak şekilde bir kısmı da yerinde dönüşümle birlikte bulundukları yerlerde vatandaşlarımızın tercihine göre yeni konut alanları inşa ediyoruz. Bu arada orada bir acele kamulaştırma kararı da çıkarttık. Bu karar doğrultusunda ileriki dönemlerde ihtiyaç duyulursa kamulaştırma işlemleri yapılması için yetki alınmış oldu. Silopi’de irtibat bürosu açtık. Burada hem vatandaşlarımıza yapacağımız çalışmaları anlatıyoruz hem de vatandaşlarımızın kafasındaki sorulara birinci yetkili ağızdan cevap veriyoruz. Aynı çalışmanın benzerini operasyonların sona erdiği Cizre’de yaklaşık 150 kişilik ekiple 2 hafta süren çalışmayla gerçekleştirdik. Cizre’de de alandaki hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Bölgedeki dokuya uygun olarak riskli alan tespiti yapacağız, ardından planlama işlemleri olacak.”

Cizre’de vatandaşlarla görüşmelerin başladığını, yıkım ve moloz kaldırma işlemlerinin sürdüğünü, İdil’de de operasyonların sona erdiğini aktaran Bakan Sarı, ekiplerin bir kaç gün içinde İdil’e gireceğini, burada da en kısa zamanda zarar tespit çalışmalarını yapılacağını aktardı.

Bakan Sarı, “Sur’da yapılacak çalışmalar, 2012 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinden onaylanan Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı çerçevesinde gerçekleştirilecek. Burada yapacağımız çalışmanın temeli bu plandır” dedi. Bakan Sarı, bu planın onaylanmasından hemen sonra Suriçi ve Sur’un çevresindeki halkanın riskli alan ilan edildiğini vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, bu bölgenin riskli alan ilan edilmesinin ardından iç mahallede kamulaştırma ve bir çalışma başlatıldığını, bu çalışmayı yetki alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanının 2014’te ki yerel seçimlere kadar devam ettirdiğini ifade etti.

“İlk çalışma terörden temizlenen 6 mahallede gerçekleştirilecek”

Söz konusu sürecin 2014’te Büyükşehir Belediye Başkanının değişmesiyle tamamen durduğuna dikkat çeken Bakan Sarı, “Bugün bu çalışmanın devamı şeklindeki çalışmayı biz öncelikle operasyonların bittiği, terörden temizlenen 6 mahallede başlatmak suretiyle gerçekleştireceğiz” dedi.

Bakan Sarı, şöyle devam etti:

“Sur’da bahsedildiği gibi TOKİ’nin yüksek katlı konutları olacak, orada bir rant elde edilecek, insansızlaştırılacak, başka insanlar getirilecek gibi iddialar kesinlikle karşılıksızdır ve yanlıştır. Böyle bir şey olmayacak. Buradaki vatandaşlarımız isterlerse rezerv alanlardaki konutları tercih ediyorlarsa oradan konut sahibi olacaklar. İsterlerse kendi bulundukları mahallelerde yeni yapılacak alanlarda konut sahibi olabilecekler. Esnafımız yine işlerine devam edecektir. Bu etap etap yapılacak bir çalışmadır.”

Bakan Sarı, tescilli ve yöresel mimariye sahip binaların korunması ve yeniden restore edilmesinin çalışma kapsamında olduğunu vurguladı.

“Vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, “Öncelikle bizim yapacağımız vatandaşlarımızla birebir görüşerek rızalarını almak, onların istediği yönde konut veya başka alternatifler sunarak uzlaşmaya gitmektir. Şayet hiçbir şekilde çözüm bulunamıyorsa son çare olarak, kamulaştırma kısmı yani bedeli ödeyerek daha önce Büyükşehir Belediyesinin de yaptığı gibi benzeri bir çalışma yapılacaktır” diye konuştu.

Bakan Sarı, “Bugün vatandaşlarımıza anlatılan, yansıtılan buradaki devlet her binaya el koyacak, tamamen burayı kamulaştıracak, hatta kamulaştırdı, hatta ihaleye çıktı. Falanca firmaya verdi gibi iddialar tamamen yanlıştır. Bizim öncelikle yapacağımız çalışma, Türkiye’nin her yerinde yaptığımız gibi, vatandaşlarımızın istekleri doğrultusunda çözüm üretmek ve bu çözüm doğrultusunda da yeni bir yapılanmaya gitmektir. Vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecektir. Orada yaşayan insanlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda bütün çözüm önerilerini kendilerine sunacağız. Hiç kimse endişe etmesin, devletin güvencesi altında, kendi tercihleri doğrultusunda yaşam alanları kendilerine teslim edilecektir” ifadelerini kullandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın