Bakan Günay: Taksim’e kışla değil cami yapalım

Günay:"O kışlayı yaptığımız zaman meydanın yarısını işgal edeceğiz. İstanbul'un tarihi ile uyumlu olmayan, mimarisi ile de uyumlu olmayan Krikor Balyan'ın soğan kuleli bir rus yapısını yeniden yapmayalım" Günay, Taksim'e caminin ise şart olduğunu söyledi.

Mimar ve Mühendisler grubunun düzenlediği toplantıya katılan Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay, Taksim Topçu Kışlası projesi ile ilgili eleştirilerde bulundu.

Taksim’in yayalaştırılması projesini desteklediğini söyleyen Günay, “Bizim büyük bir meydana tüm şehirlerimizde ihtiyacımız var. İstanbul tarihi bir şehir ancak meydan fakiri. Yeşili de orman olarak çok fazla çoğaltabildiğimiz söylenemez. O yüzden insanların hava alacağı yeşil alanı çoğaltmak bir temel ihtiyaçtır. Ben diyorum ki 70 yıldır ağaçlar var o ağaçları yok etmeyelim. O kışlayı yaptığımız zaman meydanın yarısını işgal edeceğiz. Bizim büyük meydana ihtiyacımız yok mu. Bir tarihi yapıyı ihya edeceksek. Az önce söyledim. Sur-i Sultani’nin bütün surları deniz tarafında delik deşik vaziyette. Saray duvarlarını gelin ayağı kaldıralım. Veya Sultanahmet civarında yok edilmiş bir sürü tarihi yapı var gelin onları ayağa kaldıralım. İstanbul’un tarihi ile uyumlu olmayan, mimarisi ile de uyumlu olmayan bir deneme, Krikor Balyan’ın soğan kuleli bir rus yapısını yeniden yapmayalım” dedi.

Yapılacak topçu kışlasının bir alışveriş merkezine dönüştürüleceğini savunan Günay, ” ‘Kışla olmayacak’ diyorlar. ‘Ne olacak alışveriş merkezi’ Olmasın alışveriş merkezi diyorum. ‘Alışveriş merkezi olamayacak’ diyorlar. Ne olacak biri bir söylesin. İçine kebapçı, gömlekçi, ayakkabıcı girecek ve bir iş merkezi olacak sonuçta. Evet içerisinde küçücük bir müze olacak belki ama esas itibariyle oraya yoğunluk getirecek. Hem trafik hem alışveriş açısından bir yoğunluk getirecek. İstiklal caddesi zaten bir doğa AVM. İstiklal caddesine bu çağda yeni bir alternatif yapmayalım. Taksim’in yayalaştırılmasını sağlayalım. Ağaç kokusunu, bitki örtüsü çoğaltalım ama orada geleneksel alışveriş merkezlerine rekabet edecek yeni bir alışveriş merkezi yapmayalım” ifadelerini kullandı.

Taksim’e Cami Şart

Taksim’e yapılması planlanan camiyi de desteklediğini söyleyen Günay, şunları söyledi: “Taksim’e cami yapılması şart. Çünkü Taksim’in oluştuğu dönemdeki demografik yapı nüfus yapısı değişti. Şimdi orada Ağa Camii yetmiyor. Tarlabaşı’nda boş alan var. Otopark olarak kullanılan. Orada mücevher gibi, ebatlarıyla değil edebiyle bir cami yapalım. Büyüklüğü ile değil zarafetiyle bir cami yapalım. Taksim’e cami elbette, taksimin yayalaştırılması elbette ama insanların ezileceği yeni yapılar yapmayalım”

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın