Bakan Duyurdu: İstanbul’a İki “Dev” İlçe Eklenmesi Planlanıyor

İstanbul’a iki ‘dev’ ilçe eklenmesi planlanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Öyle askeri alanlar var ki, şehrin hafif kenarlarında, iki tane ağaç bile yok. İstanbul’da Avrupa Yakası’nda böyle bir alan tespit ettim. O tespit ettiğim alan kabul görürse, yeni bir şehir kurulur ve en az 10 ilçenin kentsel dönüşümünü orada yapabiliriz. Anadolu Yakası’nda da benzer bir yer tespit ettik” dedi.

İstanbul’da kentsel dönüşümü bu iki dev ilçe üzerinden yürütmeyi planladıklarını kaydeden Özhaseki şöyle konuştu: “Avrupa Yakası’nda belirlediğimiz yeni ilçe içine 10-12 ilçe alacak büyüklükte. Anadolu Yakası’ndaki de sekiz-10 ilçeyi alır. Biri askeri alan, diğeri o kadar askeri gözükmüyor. Bir ay içinde netleşecek. Benim kuracağım şehir Avrupa yakasında 1 milyon nüfuslu olacak. Hiçbir yükseltisi yok. Mahalle dokusunda olacak. Depreme karşı yıkılabilecek alanlarda oturanlar öncelikli olarak taşınacak, sosyal donatı alanları olarak kullanılması gereken ama işgalli olan yerdekiler- dere yataklarının içindekiler- ikinci halkada taşınacak, üçüncü etapta sağlık ocağı var ama üstünde üç gecekondu var… Bunlar taşınacak. Depreme dayanıklı yeni bir ilçe çıkacak, böylece eski ilçeler de rahatlayacak.”

‘Bağcılar taşınacak’

Bakan şöyle devam etti: “İstanbul’da Esenler, Güngören, Bağcılar, Eyüp ve Sultangazi’nin olduğu çevreyi çok yakından ilgilendiriyor. İkinci halkada Fatih, Bahçelievler, sonra Avcılar en çok risk taşıyan yerler. En geç beş yıl içinde yepyeni bir şehir çıkar. Yeni ilçelerde zemin dahil en fazla altı kata izin verilecek.”

Bakan, “Senede 500 bin konut yenileyeceğiz. Bunun 200-300 bini İstanbul, geri kalanı Anadolu’da olacak. Böylece bina stoğunun yüzde 40’ını yenileyeceğiz. Kişi kendisi binasını güçlendirmek veya değiştirmek istiyorsa, belediyeye harç-ruhsat filan hiçbir şey vermeyecek. Belediye bu işe girdiğinde ise, can suyu olan parayı sıfır faizle vereceğiz. Yaptıkça para vermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

‘Yeni büyükşehirler gelebilir’

Özhaseki, büyükşehirle ilgili yeni bir çalışmaları olduğunu da anlattı: “750 bin nüfus şartı değişebilir. Nüfusu 500 bine düşürdüğünüzde şu kadar il daha giriyor. 400 bine düşürdüğünüzde şu kadar il daha giriyor. 300 bine düşürdüğünüzde şu kadar il daha giriyor. Bu arada daha da aşağı düştüğünde acaba oradaki belediye başkanları teşkilatları taşıyabilir mi? Bunların hepsi tartışılıyor. Önümüzdeki günlerde meclise gelecek.”

İmara bakanlık denetimi

Bir çalışma da imar denetimiyle ilgili: “Bakanlığa genel bir yetki vereceğiz. İmar yasaları genel olarak çıkacak. Biz de denetleyeceğiz. Büyükşehirlerden başlayarak merkez ilçeler ve taşraya yayılan bir denetim sistemi kuracağız. Senede bir kez en azından müfettişlerimiz gidecek. İmarda kaçakları bulmak çok basittir.. Bir sene içinde inşallah bunu çıkarırız. Kurallarla ve yeni bir bilinçle yepyeni bir silüet oluşturulabilir. Emin olun 15-20 yılda Türkiye’nin yarısını değiştirebiliriz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın