Bahçeyle Birleşen Çatı: Lime Wash House

Hollanda'nın güneyindeki Son en Breugel'de yer alan Lime Wash House, daha az malzeme kullanımına teşvik ederken yapının bahçeyle diyaloğunu güçlendiren mekansal bir organizasyon sunuyor.

Chris Collaris Architects tarafından tasarlanan bu aile evi net form özelliklerini, beyaz kireçle yıkanmış tuğlalı cephesi ve bahçeye kadar uzanan çatısı ile sağlıyor. Projenin tanımlayıcı bir özelliği olan çatı, üst katların kullanılabilir hacmini genişletiyor, evin çevresinde kuru bir patika ve davetkar bir giriş sağlıyor. Çatı yağmur suyunu doğrudan bahçenin çiçek tarhlarına yönlendiriyor.

Chris Collaris Architects, Lime Wash House’un cephesini ve çatısını, yapı ile bahçe arasında bağlantı kuran çeşitli açıklıklardan oluşacak şekilde tasarlamış.

Sonniuspark’taki Brainport Alanı’nın kalbinde yer alan ev, arsanın ortasına konumlandırılmış, bahçe ile çevrelenmiş; gün boyunca içerideki ve dışardaki yaşamın iç içe geçtiği keyifli alanlar sağlıyor.

İçeriye adım atıldığında, güneye bakan oturma odası doğal ışıkla aydınlanıyor ve ön bahçeye bağlanıyor; doğu cephesindeki yeşil giriş ise sakinleri çatıdan geçmeye davet ediyor. Kuzeyde, bahçedeki gömme oturma alanı açık havada dinlenmeye davet ederken, kuzeybatı köşesi tamamen açılarak yemek odası ile açık hava terasının bir bütün oluşturmasını sağlıyor.

Frank Heijligers tarafından tasarlanan bahçe, evi yansıtıyor, çeşitli bitkiler ve mimari tasarımla mantıksal bir bağlantı sunuyor.

Mütevazı bir zemin kat alanıyla Lime Wash House, iç ve dış alanlar arasındaki etkileşimi teşvik ederek mekansal deneyimi geliştiriyor. Chris Collaris Architects ekibi şunları söylüyor: “Bu şekilde evin organizasyonu ve düzeni dışarıdaki bahçeyle aynı şekilde işliyor: açık tasarım sizi günün farklı saatlerinde evin içinde yeni yerler keşfetmeye davet ediyor.”


Merkeze konumlanmış merdiven yapıyı organize eden çekirdeği oluşturuyor; yatak odalarının, banyonun ve diğer mekanlar arası bağlantıyı sağlıyor.  İki çatı uzantısı mevcut alanı daha da genişleterek birinci katın doğu tarafındaki banyoyu ve çatı katını ışıkla dolduruyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın