Bahçeye Yerleştirilmiş Bir Oda

Studio Ben Allen tarafından Londra’da tamamlanan proje sadece 15 m²'lik bir alan kaplıyor. Yapı, değişkenlik gösteren dinamik geometrik formlardan oluşuyor.

Tasarımın sekizgen duvar yapısı, altıgen bir çatı oluşturacak şekilde yükselerek kare bir çatı penceresini çerçevelemiş. Duvarları destekleyen ana ahşap iskelet, çatıyı destekleyen kafes benzeri bir yapı oluşturmak üzere üstte birleştirilmiş. Böylece tasarıma, yükseltilmiş bir dikeylik hissi ve dolayısıyla daha büyük bir alan duygusu katılmış.

Projenin birincil amacı, hem yüksek kaliteli hem de uygun fiyatlı, hızlı ve kolay bir şekilde inşa edilen, istendiğinde sökülüp yeniden monte edilebilen bir yapı tasarlamak olmuş. Ayrıca yapının hem son kullanımında hem de montajında az seviyede uçucu organik bileşiklerin (VOC) kullanılmasına özen gösterilmiş.

Tasarımı oluşturan her parça numaralandırılarak bir sonrakine yerleştirilmiş. Parçaları birleştirirken yerinde kesim gerektirmemesi için tüm vida ve cıvata sabitleme delikleri önceden delinmiş. İç ve dış kaplamalarda sac malzeme kullanıldığından montaj işlemi sırasında neredeyse hiç toz oluşmamış.

3B veya 5 eksenli CNC frezeleme ile karşılaştırıldığında hem uygun maliyetli hem de kolayca erişilebilen bir teknoloji olduğu için yapıda, 2D flatbed CNC kesim teknolojisi kullanılmış. Enerji verimliliği sağlamak için püskürtülmüş bir yalıtımın kullanıldığı bina, İngiltere bina yönetmeliği standartlarına göre inşa edilmiş. Yerden ısıtma, aydınlatma, tavan lambası ve nem ölçerli aspiratör gibi tüm donanımlar bir akıllı telefon aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilir şekilde uygulanmış.

İki kişinin çalıştığı projede yapının ana iskeletinin montajı iki gün, kaplamanın montajı ise dört günde tamamlanmış. İç kaplamalar, yerden ısıtma, döşeme ve mobilyalar için dört günlük bir çalışma daha gerekmiş ve bina toplam yirmi günde tamamlanmış.

Etiketler

1 Yorum

Bir cevap yazın