Bahçeciliği Çatıya Taşımak

Quang Ngai bölgesindeki inşası tamamlanan konut projesi ‘Kırmızı Çatılı Ev’in tasarımını Vietnam merkezli mimarlık firması TAA Design üstlendi.

Proje ismini, kırsalın hafızasını ve bahçeciliği yeni tasarlanmış konuta taşıyan çatıdan alıyor. Konut 80 metrekarelik küçük bir arazide inşa edildi. Evin ön cephesi, son yıllarda oldukça hızlı bir şehirleşme süreci yaşayan kırsal alandaki kasabanın ana caddesine bakıyor.

50’li yaşlarındaki bir çift için inşa edilen yapı, çiftin günlük rutininde yer alan bahçecilik, mahsul serme ve kurutma gibi işler baz alınarak tasarlandı. Mimarlar, kullanıcıların geleneksel yaşam tarzına ve kültüre uygun yeni bir yapı tipolojisi arayışını ön planda tuttu.

Arazi görece küçük olduğu için zemin katın farklı işlevler için kullanılması sağlandı.

Yapının zemin katında bisiklet tamir alanı, oturma odası, küçük bir veranda, mutfak, avlu, ebeveyn yatak odası, tuvalet, pirinç depolama alanı, tavuk kümesi, açık hava odun fırını; asma katta ise misafir yatak odası, tuvalet ve çatı bahçesine bağlanan bir avlu yer alıyor.

Asma kattaki avludan geçilerek üzerine çıkılan çatı ev sahipleri için bir oyun alanına ve sebze bahçesine dönüşüyor. Bahçeden toplanan taze ürünler günlük yemeklerin yapımında kullanılıyor.

Çift çoğu zaman yetiştirdikleri ürünleri komşularıyla paylaşıyor. Mimarinin kullanıcılara sağladığı olanaklar topluluk hissinin ve yardımlaşma ağının oluşmasına katkıda bulunuyor. Çatı bahçesi evin izolasyonuna da yardımcı oluyor; çatıdan alınan ısının oluklu metal yüzeylere oranla fark edilir oranda düşmesini sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın