Azerbaycan’da Görülmesi Gereken Eşsiz Mimari Eserler

Tarihi zenginlikleri ve kültürel mirası ile ön plana çıkan Azerbaycan, eşsiz mimari eserleriyle de dikkat çekmeyi başaran bir ülkedir.

Sadece mimari eserleri görmek için dahi çok sayıda kişinin Azerbaycan uçak bileti alarak bu ülkeye seyahat ettiğini söyleyebiliriz. Peki, görülmesi gereken bu eserler hangileri? Sizler için kısa bir liste hazırladık, hemen göz atarak kendi gezi noktalarınızı kolaylıkla belirleyebilirsiniz.

– Haydar Aliyev Havalimanı

2014 yılının Nisan ayında hizmete açılan ve Zaha Hadid tarafından tasarlanan Haydar Aliyev Havalimanı ülkenin eşsiz mimari eserlerinden biridir. 2014 Red Dot Tasarım Ödülü alan yapı, Kafkasya bölgesinin en işlek havalimanı olarak hizmet vermeye devam ediyor. Bu özel yapı sadece dış görünümüyle değil iç mimarisiyle de görenlerde hayranlık uyandırıyor.

– Bibi-Heybet Camii

Bakü’de yer alan bu cami 13. yüzyıldan günümüze dek kalmayı başarmış ender yapılardan biridir. Şirvanşah 2.Ferruhzad bin Asitan tarafından yaptırılan cami aslında 1998 yılında önemli bir restore çalışmasından geçirilmiş. Ancak orijinaline birebir sadık kalındığı için o dönemin ilginç mimari detaylarını sergilemeye devam ediyor.

– Kız Kulesi

Hazar Denizi kıyısında yer alan Kız Kulesi, Azerbaycan’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken mimari harikalardan biridir. Yüksekliği 30 metre olan kulenin 12. Yüzyılda inşa edildiği biliniyor. Dönemin ünlü isimlerinden Mimar Mesud Bin Davut tarafından yaptırılan kulenin daireye yakın bir mimarisi var. Tam 8 kat olacak şekilde inşa edildiğini ve her katta çeşitli odaların bulunduğunu da ekleyelim. Kulenin son katına ulaşmak için bir hayli merdiven çıkmak gerekiyor. Duvarların belirli bir kısmına kadar olanı kesme taş ile örülmüş ve üst kısımları da küçük taşlarla inşa edilmiş.

– Şirvanşahlar Sarayı

Bu saray da Bakü’de yer alıyor ve aynı zamanda UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunuyor. Yakın doğunun en güzel mimari eserlerinden biri olarak kabul edildiğini de ekleyelim. 15. Yüzyılda Şirvanşahlar Şahı İbrahim Halilullah döneminde inşa edildiği düşünülüyor. 1964 yılında müze ilan edilmiş ve halen müze olarak ziyaretçilere kapılarını açık tutuyor. İçerisinde çok sayıda önemli eserin sergilendiğini de belirtelim. Bu eşsiz sarayı görmek için mutlaka bir tam gününüzü ayırmalısınız.

– Ramana Kalesi

İnşa edildiği dönem 14. Yüzyıl olmasına karşın mimari açıdan bir hayli etkileyici bir duruş sergiliyor. Ramana Kalesi, diğer kalelerden farklı olarak dekoratif objeleri pek barındırmıyor olsa da heybeti ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Dikdörtgen planlı olan kalenin orta kısmında bir kule var ve bu kulenin yüksekliği de 15 metreyi buluyor. Kale, manzarasıyla da görenleri büyüleyen bir yerdir.

– Ateşgah Tapınağı

Tapınak Bakü’de bulunuyor ve Zerdüşt dininin ile Hinduların ibadet yeri olarak kabul edilmesi de bu yeri eşsiz kılan unsurlardan biridir. Bir bina gibi görünse de kaleyi andıran detayları, bu yapıyı etkileyici kılan bir diğer faktör olarak karşımıza çıkıyor. Tapınak kısmı zamanında müzeye dönüştürülmüş ve içerisinde de gayet önemli eserler sergileniyor.

– Şeki Hanları Sarayı

1797 yılında inşa edilen Şeki Hanlar Sarayı, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren yapılardan biridir. Orta Çağ mimarisinin en önemli yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Sarayın surlarla çevrildiğini ve iki katlı olarak inşa edildiğini de ekleyelim. Eğer bu yapıları görmek isterseniz Pegasus internet sitesine tıklayın ve en uygun uçak bileti avantajlarından faydalanın!

Etiketler

Bir yanıt yazın