Aytaç Manço Projelerini İzinsiz Çoğaltıp Uygulayan İnşaat Firmalarına Açtığı Davayı Kazandı

Bahçeşehir 1. Etap 1.,2. Kısım A, D, E Blokları için hazırlamış olduğu projenin, Emlak Pazarlama tarafından izinsiz olarak çoğaltıldığı, MESA ile Nurol İnşaat'ın da bu projeleri uyguladığı gerekçesiyle mahkemeye başvuran mimar Aytaç Manço davayı kazandı.

Aytaç Manço, 2013 yılında MESA’nın 1994 ve 1996’da İzmir Mavişehir’de inşa ettiği iki bloğun kendisinin tasarladığı Bahçeşehir’deki binayla aynı olduğunu öne sürmüş, açtığı telif hakkı davasını da kazanmıştı. Türkiye’nin ilk kapsamlı mimari telif davası olarak kayda geçen duruşma sonunda MESA projeyi izinsiz olarak kopyalayıp kullandığı için 38 bin 445 TL maddi, bin TL de manevi tazminat cezası ödemeye mahkum edilmişti.

Mimar Aytaç Manço, bu sefer Bahçeşehir 1. Etap için tasarladığı konutların 2. Etap’ta Nurol ve MESA tarafından kopyalandığını farketti. 1. Etap’tan sonra Emlak Pazarlama AŞ’nin kendisiyle bütçede anlaşamaması üzerine projeyi izinsiz olarak çoğalttığı ve MESA ile Nurol’la projeyi uyguladığını belirterek İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Manço, bu davayı da kazandı. 

Davalıların 23.288,80 TL maddi tazminatın yanı sıra, bin TL de manevi tazminat ödemesine karar verildi. Tazminat tutarı, cezası ve faizleri ile toplamda 214.000 TL’ye denk geliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın