Aynalarla Yaratılmış Çağdaş Sanat

Sanatçı Doug Aitken'in aynalarla tasarladığı eseri "Mirage Detroit"i yerleştirdiği tarihi State Savings Bank, 10 Ekim 2018'de kapılarını ziyaretçilere açıyor.

Detroit’in merkezindeki eski State Savings Bank’ta yer alan Mirage Detroit, Doug Aitken’in mekana özel bir entelasyonu. Çok çeşitli sanatsal yaklaşımları kullanan Doug Aitken‘in sürükleyici çalışması ziyaretçileri zamanın, mekanın ve hafızanın akıcı kavramlar olduğu bir dünyaya götürüyor.

Sanatçının tasarımı, bir Amerikan banliyö evi şeklinde tasarlanmış çağdaş bir heykel. Tek kata yayılan bu evin iç mekanı koridor ve odalarıyla birlikte labirant hissi yaratıyor. Evin tüm yüzeyleri ve her detayı aynalarla yansıtılarak, insan ölçeğinde kaleydoskop yaratılıyor. Bu arkaik banka yapısının mimarisi dahil, etrafını saran her şeyi içine çeken ve yansıtan bir mekan haline geliyor.

“Mirage Detroit”, büyük taş binanın ön cephesinden girildiğinde duvarlarında büyük sütunların görüldüğü geniş ve yüksek bir iç mekana konumlandırılmış. State Savings Bank’ın iç mekanı, tasarlanan aynalı sanat eserinin üstüne yansıyor ve eseri mekanın atmosferini ve ruhunu üzerinde toplayan bir odak noktası haline getiriyor.

Aydınlatma, entelasyonun çok önemli bir parçası olarak kendini gösteriyor. Etkileyici bir çalışma gerçekleştirmek için sanatçı Doug Aitken ünlü aydınlatma ve sahne tasarımcısı Andi Watson ile çalışmış. Aydınlatmalar kademeli olarak binanın mimarisi boyunca değişecek ve Mirage Detroit’in yüzeyindeki yansımaları sürekli değiştirecek şekilde düzenlendi. Doğal ışığın bu koreografiyi bozmaması için binanın pencereleri ışığın girişini engelleyecek şekilde kapatıldı.

Entelasyon, önümüzdeki birkaç ay boyunca Cranbrook Academy of Art and Art Museum, Museum of Modern Art Detroit (MOCAD) ve College for Creative Studies gibi sanat kurumları ile iş birliği içinde konserler, konferanslar ve eğitim programları dahil olmak üzere bir dizi kültürel programa ev sahipliği yapacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın