Aydınlatma Tasarımını Kentsel Yaşamla Bütünleştirmek: Dream Glow Pavilion

Aydınlatma Tasarımını Kentsel Yaşamla Bütünleştirmek: Dream Glow Pavilion

Glow Shenzhen 2021, "Searching the Glow of Future" başlıklı sergisiyle aydınlatma tasarımını kentsel yaşamla bütünleştirmeyi ve kentteki kamusal alanın canlılığını ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Daxing Jizi, "Dream Glow Pavilion" adlı mimari enstalasyonunu Shenzhen Universiade Center, Glow Shenzhen'in Longgang bölümünde sergilemek üzere davet edildi.

Fotoğraflar: Zhang Chao

990 metre genişliğinde, 1.050 metre uzunluğundaki Universiade Center, 520.000 metrekarelik bir alanı sahip ve çevre sakinleri için önemli bir fitness ve eğlence yeri olarak hizmet veriyor. Tasarımcıların yaptığı araştırma sırasında, halkın dinlenebileceği çok az sayıda küçük ölçekli yapı olduğu görülmüş. Bu nedenle, devasa merkeze küçük ve keyifli bir alanın nasıl dahil edilebileceği sorusu tasarımın ilk amacı haline gelmiş. Enstalasyonun Universiade Center’ın merkezindeki yeşil alana yerleştirilmesi düşünülmüş.

“Yeşil alan özellikle dinlenmek için tasarlanmamış olsa da vatandaşlar burayı mini bir park olarak benimsedi. Güzel havalarda, çimlerin üzerinde piknik yapmak için battaniye getiriyorlar ve çocuklar da çim yamaçta oynamayı seviyor.”
Daxing Jizi Design

Yapılan çalışmada halka daha iyi bir hizmet sunmak, çocuklar için eğlence mekanı ve canlı bir gece hayatı için rahat bir yer tasarlanması amaçlanmış. Enstalasyon, ayrıca bu sergi süresince atölye çalışmaları, açık hava konserleri ve yaratıcı pazarlar gibi küçük etkinlikler için de alan sağlıyor.

İş hayatının, halkın eğlence hayatına daha iyi entegre edilmesi için, 12 renkli yarım daire şeklindeki ışık kümesinin tepeyi nazikçe sardığı 360 derecelik bir açık alan tasarlanmış. Kot farkı titizlikle yönetilerek, pavyonların zemini çimenlik alanla pürüzsüz bir şekilde birleştirilmiş, böylece peyzaj alanında vakit geçiren kullanıcılar pavyonların iç kısmına kolayca ulaşabiliyor.

Mutlak Açıklık

Pavyon, merkezdeki yeşil alanda bir ilgi odağı oluşturuyor. Akşam karanlığı çöktükten sonra, bir deniz feneri gibi her yönden insanları burada dinlenmeye ve alanın tadını çıkarmaya çekiyor. Pavyonlar, geniş zeminin bir tarafındaki erişilebilir rampa ile açık bir form kazanarak bebek arabası kullanan insanların alana kolayca girmesine olanak tanıyor.

Mantarlar ve Çin Fenerleri

Pavyonların şekli için geleneksel Çin fenerlerinin yapısından ilham alınmış. Kapsamlı bir çalışmanın ardından, geleneksel bambu fenerlerin çerçevesini kullanıldı ve tasarımda turkuaz, yumuşak sarı, menekşe kırmızısı, mandalina kırmızısı ve siyahtan oluşan beş geleneksel Çin rengi uygulandı. Tasarımcılar, zarif dairesel pavyonların sevilen geleneksel Çin fenerlerini çağrıştırmasını ve belirli bir açıyla yabani mantarları andırarak doğadaki canlıların çekiciliğine sahip olmasını amaçlamış.

Pavyon kubbeleri renkli, yarı saydam ve mat yumuşak filmlerle sarılmış. Tasarımcılar malzemenin kağıt benzeri bir dokuya sahip olmasını ve ışığın içeri girmesini sağlamasını istemişler; su geçirmez yapısı da pavyonları yağmurlu günler için geçici bir barınak haline getiriyor. Gündüzleri, ışık geçiren malzeme güneş ışığının bir kısmını gölgeleyerek pavyonların altındaki alanın konforunu sağlıyor; gün batımından sonra, ışıklı pavyonlar yumuşak ve renkli ışık yayarak geceleri öne çıkan bir kamusal mekan haline geliyor.

Pavyonlar, kullanıcıların ışık ve doğayla etkileşime girebilecekleri bir yer, dinlenme ve rahatlama için bir mekân ve küçük etkinlikler için doğal bir mekân sağlıyor. Sıcak güneşli kış günlerinde insanlar huzurlu ve keyifli vakit geçirmek için bu pavyonlara geliyor.

Yüz Yüze Etkileşim İçin Mekan

“Sosyal medya kentsel yaşamlarımızı ele geçirdikçe, sanal alanlar ve parçalanmış bilgiler bizi odalarımıza hapsederken bizi birbirimize bağlayan ve bir araya getiren şeyler giderek önemsizleşiyor. Bu çalışma aracılığıyla, gerçekliği ve doğayı nasıl algıladığımıza dair çok yönlü bir anlayış sunmayı ve insanları gerçek hayatı sadece gözleriyle değil, bedenleri ve zihinleriyle de deneyimlemeye teşvik etmeyi umuyoruz. İnsanların dikkatlerini kısa bir süreliğine dijital cihazlardan ayırıp pavyonlara gelerek pavyonların ve etrafındaki ağaçların yarattığı ince ışık ve gölge değişimlerinin keyfini çıkarmalarını, güzel çevreyi ve oyun oynayan çocukları gözlemlemelerini umuyoruz. İnsan ve doğa arasındaki ilişkiyi bir giriş noktası olarak ele alan mekan, ortak geleceğimizi incelemeyi, keşfetmeyi ve güçlendirmeyi amaçlayan yüz yüze sosyal temas için bir alan sağlıyor.”
Daxing Jizi Design

Etiketler

Bir cevap yazın