Ay’da Yaşam İçin Dokuz Vizyon

Eleven'ın düzenlediği uzay mimarlığı yarışması Moontopia'nın kazananları açıklandı.

Eleven fikir ve tasarım yarışması olan Moontopia’nın sonuçlarını açıkladı. Moontopia, uzay mimarisi üzerine çağdaş uzay mekanının keşfedilmesi ile ilgili, tasarım odaklı çözümlerin üretilmesini amaçlayan uluslararası yarışma serisi.

Eleven bu yarışma ile dünyanın her yerinden düşünür, öğrenci, profesyonel, mimar, tasarım, sanatçı, akademisyen ve bilim adamlarından Moontopia’yı tasarlamalarını istedi. Kendine yetebilen, yaşama, çalışma, araştırma ve hatta turizm için de küçük bir alana sahip ilk Ay kolonisini!

Yarışma, uzay mimarları, akademisyenler ve NASA’dan tasarımcıları içeren jüri tarafından değerlendirildi. 

TEST LAB (Birincilik Ödülü)
Tasarım Ekibi: Monika Lipinska, Laura Nadine Olivier and Inci Lize Ogun

Kazanan takım, Ay üzerinde daha fazla test yapma imkanı sunan bir tasarım geliştirmiş. Yapı, 3D baskı yöntemiyle kendi kendini inşa edebilecek şekilde tasarlanmış. Test Lab’ın en önemli kısmını dış zarı oluşturuyor. Basit bir origami desenini temel alan bu kısım karbon fiberden oluşuyor ve aynı zamanda dışarıdan gelen basınçla birlikte kendini şekillendirebiliyor.

MOMENTUM VIRIUM in L1 (İkincilik Ödülü)
Tasarım Ekibi: Sergio Bianchi, Jonghak Kim, Simone Fracasso, Alejandro Jorge Velazco Ramirez

Ekibe göre Ay’ın Dünya için önemli bir anlamı var. Bu yüzden Moontopia’yı ayın üzerine direkt olarak yerleştirmektense Ay’ın yörüngesine yerleştiriyorlar. Bir uzay asansörü, Ay’ın yörüngesi ile tasarlanan uzay mekanı arasında köprü kuruyor.

MODULPIA (People’s Choice- Halk Tarafından Online Olarak Seçildi)
Tasarım Ekibi: Alessandro Giorgi, Cai Feng, Siyuan PanEsteban Analuiza

Bu tasarım ile Moontopia’nın sakinleri ekonomik, sürdürülebilir ve basit çözümler ile Ay’da konaklayabiliyorlar. Modulpia, zaman içerisinde organik olarak büyüyebiliyor ve biyoenerji stratejileri ile kendi yiyeceğini, bitkilerini (karbondioksit tüketimi ve oksijen üretimi için) sağlayabilir ve gri sudan içme suyu üretebilir hale geliyor.

PLATINUM CITY (1. Mansiyon)
Tasarımcı: Sean Thomas Allen

Şekli değerlendirildiğinde, Platinum City fantezi odaklı bir ütopya. Tasarım günümüzde kullandığımız bilim ve teknolojinin Dünya dışı kentsel modelini konu alıyor. Bu insanların geniş bir ölçekte Ay’da nasıl görünebileceğine dair bir vizyon olabilir mi?

UPSIDE DOWN (2. Mansiyon)
Tasarım Ekibi: Ryan Tung Wai Yin, Ho Wing Tsit Teresina, Joshua Ho

Bu tasarımı ilginç yapan şey, aşamalandırılması. Upside Down’da tasarım ekibi gezegenler arası ilişkiyi kurguluyor. Tasarımın asıl hedefi Mars! Ay daha büyük galaktik amaçlar için test ve eğitim alanı olarak kullanılıyor.

WOMB (3. Mansiyon)
Tasarım Ekibi: Prapatsorn Sukkaset, Saran Chamroonkul

Bu tasarımda Ay neredeyse egosuz bir meditasyon alanına dönüşüyor. Dünya’nın gündelik yaşantısındaki koşuşturmacasından kaçıp stresi azaltmak için bir mekan olarak tasarlanmış. Womb ile Ay gündelik yaşamdan uzaklaşıldığı, insanın ruhunu yeniden keşfettiği bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

LOOKING THROUGH THE MOON (4. Mansiyon)
Tasarım Ekibi:  Yiling Chu, Yao Ding, Yan-Fei Jiang, Hui Tian

19 ve 20. yüzyılın başlarında şehir plancılarından Ay’da bir şehir tasarlamaları istenseydi, bu tasarımı ortaya çıkarırlardı. Doğal kraterlerde yer alan gölgeler sayesinde kendine özgü bir atmosfere sahip olan bu Moontopia, Ay’a dünya konforunu getiren fonksiyonel bir şehir.

LUNAR OASIS (5. Mansiyon)
Tasarım Ekibi: Edward Chew

Lunar Oasis statik bir mükemmellik kurmanın değil; doğal süreçler ile zaman içinde gelişimin amaçlandığı bir tasarım. Yeşillikler ve bitki örtüsü üzerine yoğunlaşan Lunar Oasis, Ay sakinlerini yeryüzündeki doğa ile yeniden birleştiren bir sığınak. Oasis, insan yaşamı için Ay’daki yaşam birimi haline geliyor.

THE AEROSPHERE (6. Mansiyon)
Tasarım Ekibi: Stephanie Stiers

Aerosphere, bu yarışmada sunulan Moontopias’ın en küçük yerleşmesi, ancak konsept olarak oldukça büyük. Moontopia için bu tasarım uzay turizmine odaklanıyor. Taşınabilir pod-suit ile Ay’da bir kaşif oluyorsunuz. Bu pod-suit kişinin yeni ortamlara adapte olmasını sağlayan bir yaşam birimi olarak tasarlanmış.

TEST LAB

Monika Lipinska, Laura Nadine Olivier and Inci Lize Ogun

 

Kazanan takım, ay üzerinde daha fazla test yapma imkanı sunan bir tasarım geliştiriyor. Yapı 3D baskı yöntemiyle kendi kendini inşa edebilecek şekilde tasarlanmış. Test Lab’ın en önemli kısmını dış zarı oluşturuyor. Basit bir origami desenini temel alan bu kısım karbon fiberden oluşuyor ve aynı zamanda dışarıdan gelen basınçla birlikte kendini şekillendirebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın