Ay’da Kültür Merkezi Tasarımları

Son on yılların en çok konuşulan fakat en ütopik konularından biri “uzayda yaşam”...Peki tasarımcılar Ay'da bir kültür merkezi inşa edecek olsalar nasıl sonuçlar ortaya çıkardı?

Uzay yolculuğuna olan eğilim, hükümet beklentileri ve teknolojik hünerlerden, ticari girişimlere kayıyor. Uzay turizminin, gelecek 10 yıl içerisinde, yüksek karlı bir tatil aktivitesi olarak hızlı bir şekilde yayılacağı bekleniyor. Virgin Galactic Spaceport, rakip firmaların benzer diğer tesisleri ile aynı zamanda, gelecek yıl tamamlanacak. Fiyatlar düştüğü ve ilgi arttığı için yerçekimsiz alandaki uçak yolculuğunun heyecanı en çok tercih edilen tatillerden biri olacak. Ama aya bir haftalığına gidebilirken, kim 6 dakikalık yerçekiminden kurtuluş için 3 saatlik uçuş yapmak ister? Richard Branson, bu fikirden yola çıkarak, aya giderken yol üzerinde kısa süreli konaklama için uzay otelleri yapma fikri üzerine yoğunlaştı ve açılan yarışmada katılımcıları, aydaki misafirleri bekleyen mimariyi ve aktiviteleri düşünmeye davet etti.

Bu zamana kadar sadece kayalara ve ay tozuna bakabiliyorduk değil mi? Peki ya az yerçekimli bir gece klübüne, Neil Armstrong’un sürüş menziline, bir tiyatroya ya da uzay operasına ne dersiniz?

“Lunar Crater Cultural Center” yarışması bir uzay gemisi yolculuğu içindeki bir liman molasında hangi kültürel binalar ve programların heyecanlı ve hayati olabileceğinin göz önünde tutulmasını amaçladı.  Dünya’daki tipolojiler Ay’a uygulandığında nasıl değiştirilip, uyarlanabilir? Mevcut ya da yakın gelecekteki teknolojilerle, ay yüzeyine batan, yüzeyin üzerinde, altında ya da üzerinde yüzen binalar var olabilir mi? Yer çekiminin Dünya’da hüküm sürmesine paralel olarak, ayda da döşemeler üst üste dizilir mi? Basınç ve ışık kontrolünü sağlamada kabuğun doğası nedir? Ay sessiz ve derin düşüncelerin mekanıyla dolu kutsal bir yer mi, bir aile yeri mi, bir entelektüel aydınlanma yeri mi yoksa günahın kabesi mi?

Öneri en az 3.250 metrekare inşa alanı ve gelen uzay gemileri için bir limanı barındırmalıydı. Katılımlar aynı zamanda ayın peyzajının mimari çizim ve renderlarda nasıl sunulacağını da hayal etmeliydi.

Yarışmanın proje alanı aydaki bir oluşum. Kraterlerin ölçeğini belirlemek katılımcılara bırakıldı. Kraterler, devasa vadiler ve tepeler ya da küçük gölcükler olabilirdi. Katılımcılar, binaların ay yüzeyiyle olan olası ilişkisini de göz önünde bulundurmalıydı. Binalar yer altında mı, yer üstünde mi, bir krater kenarına yerleşmiş biçimde mi, kraterin içine gömülmüş mü yoksa birçok krater boyunca mı olmalıydı?

Jüri ise aşağıdki isimlerden oluşuyordu.

Abigail Coover (hume coover studio, suckerPUNCH)
Gabriel Esquivel (Theoremas)
Nathan Hume (hume coover studio, suckerPUNCH)
Jimenez Lai (Bureau Spectacular)
Florencia Pita (FPmod)
David Ruy (Ruy Klein)
Jesse Seppi (Tronic)
Mike Szivos (SOFTlab)
John Szot (john szot studio)

Yarışma sonucunda derece almış projeler ve seçilmiş 20 öneriyi haberimizde inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın