Ayasofya Meclis gündeminde

Meclis Dilekçe Komisyonu’na son günlerde yapılan başvuruların önemli bir bölümünü ‘Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrilerek ibadete açılması’ talepleri içeriyor.

Dilekçelerle ilgili çalışma yapmaya hazırlanan komisyon, çeşitli kurumlarla yazışarak konuya ilişkin bir karar verecek. Komisyon Başkan Vekili Halil Ürün, vatandaşların taleplerine destek verdi. Ayasofya’nın 1935 yılında müzeye dönüştürüldüğünü, o tarihe kadar ibadethane olarak kullanıldığını hatırlatan Ürün, 12 Eylül darbesi öncesinde Hünkar Mahfili’nin ibadete açıldığını ancak darbenin hemen ardından restorasyon gerekçesiyle kapatıldığını söyledi. Ayasofya’nın tapusunun Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na tescilli olduğunu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın buraya imam ve müezzin atadığını kaydeden Ürün, Ayasofya’nın İstanbul’un fethi sırasında alındığında bedelinin yeni kilise yapılması için Patrikhane’ye ödendiğini de vurguladı.

Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili vatandaşın haklı talepleri karşılandığında Batı dünyasından eleştiriler geleceğine işaret eden Halil Ürün, bu eleştirilere karşı İspanya’da kiliseye çevrilen Kurtuba Camii’nin örnek gösterilebileceğini ifade etti. Ürün, şöyle konuştu: “Ayrıca Türkiye’deki Rum Ortodoks vatandaşların memnuniyeti açısından Aya İrini Kilisesi ibadete açılarak denge sağlanabilir. Rum vatandaşların memnuniyeti sağlanabilir. Şahsî görüşüm Ayasofya kesinlikle ibadete açılmalı, bundan kimse rahatsız olmaz. Ayasofya camiye çevrildi ama bedeli ödendi. Kaldı ki defalarca restorasyondan geçirildi. Ayasofya, Mimar Sinan’ın kıymetli restorasyonlarıyla ayakta duruyor. 75 milyon, Ayasofya’nın ibadete açılmasını istiyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın