Avusturya’nın Pitztal Vadisi’nde Bir Müze

İsviçreli mimarlar Daniela Kröss ve Rainer Köberl, Avusturya'nın Pitztal dağlık bölgesindeki St Leonhard'da yabani dağ keçisinin tarihini anlatan kırmızı renkli, kaleye benzeyen bir müze tasarladı.

Ibex Museum St Leonhard, bölgedeki soyu tükenen ancak 1950’lerde yeniden çoğalan yerli dağ keçisi türünün tarihini anlatıyor.

Kröss ve Köber, müzeyi bir dönüm noktası gibi hissettirmek amacıyla anıtsal bir köprü ile yamaca bağlanan dört katlı bir kule şeklinde tasarlamış. Ayrıca binanın çevreleyen yeşilliklerinin arasından öne çıkmasını sağlamak için pigmentli beton ve toz boya kaplı çelikten oluşan kırmızı tonlu bir malzeme paleti tercih edilmiş.

Ibex Müzesi, St Leonhard semtinde, vadideki en eski çiftlik evlerinden birinin yanında, daha önce bir ahırın yer aldığı arsaya inşa edilmiş.

Yeni bina ahşap levhaları andıran bir dokuya sahip prekast beton cephesiyle hem ahşap çiftlik evine hem de eski ahıra uygun şekilde tasarlanmış.

Müzenin alt iki katının girişi zemin seviyesinden sağlanıyor. Zemin katta bir kafe ve bar, üst kottaki giriş katında ise ana resepsiyon alanı mevcut.

Ziyaretçilerin binanın içinde yukarı doğru çıkarak iki üst katta ana sergi alanlarına ulaşması sağlanmış.

En üst kattaki terastan dışarı doğru uzanan köprü ile ziyaretçilerin dağ keçilerini izleyebilecekleri bir dağlık alana geçilebiliyor.

Binanın düzeni, büyük ölçüde müzeyi herkes için erişilebilir kılma arzusuyla oluşturulmuş. Ana fikir, tüm ziyaretçilerin dağlara tırmanmasına ve dağ keçilerini yüz yüze görebilmelerini sağlamak olmuş.

Müzenin içindeki pencerelerin çoğu, peyzajın ve çevredeki binaların manzaralarını sunacak şekilde konumlandırılmış.

Müzenin iç kaplamaları, kırmızı benekli mozaik zeminleri ve yumuşak kırmızı-gri duvarları ile dış cephenin renk paleti içeride de takip edilebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın