Avusturya’da Dağın Zirvesindeki James Bond Müzesi

Avusturya’nın Sölden kentinde, bir dağın uçurumundaki mağarayı andıran beton hacim, Avusturyalı mimar Kohann Obermoser tarafından James Bond’un tarihini inceleyip sergilemek amacıyla tasarlandı.

007 stilindeki yapı, aksiyon dolu kar kovalamacalarının geçtiği 2015 yapımı Spectre filminin çekildiği yer olan Gaislachkogl Dağı’nın zirvesinde.

3.000 metrenin üzerine inşa edilmiş 1.300 metrekarelik yapı dünyanın en yüksekte inşa edilen müzelerinden biri. Avusturya’da bir kayak beldesinde bulunan yapıya ulaşım sadece teleferik ile yapılıyor. Hem iç hem dış tasarımında, James Bond’un yapım tasarımcısı Ken Adam’ın dinamik açıları ve geometrik şekilleri kullanımından ve onun yumuşak renk tonları paletinden yararlanılmış.

Ken Adam’ın tasarım anlayışının 21. yy yapısına uygulanması sonucu yapı, gizli saklanma yerini andırıyor.


Obermoser, binayı, çevresindeki dağlık araziyi yasıtacak şekilde beton kullanarak tasarladı.

İçerideki 007 Element Sergisi, bir James Bond filminin her aşamasını ziyaretçilere aktarmak amaçlı 10 farklı odaya kurulmuş. Sergi, Sölden’de çekilen Spectre filmine odaklanırken aynı zamanda diğer 24 Bond filmini de inceliyor. Son dört James Bond filminde sanat yönetmenliği yapan yönetmen Neal Callow ve tasarım başkanı Tino Schaedler, 007 Elements sergi konseptini tasarlamak için birlikte çalışmış.

Callow ve Schaedler, mimari mekan ve serginin simbiyotik bir şekilde bir araya gelerek yeni bir deneyim yaratmasını ve ziyaretçilerin bir 007 filminde gibi hissetmelerini istemiş. Amaçları, tıpkı bir filmin sahneleri gibi, anlatılmak istenen öyküye özgü bir tasarımla, bir dizi oda yaratmak.

Schaedler:

Farklı bir dile sahip olan Ken Adam’ın set tasarımlarını inceledik. Odalardaki belirli açı ve pozisyonlar, bu noktaların dinamik doğasındaki gibi parlamasını sağlıyor. Biz de benzer bir teknik kullandık. İçerik ve düzenden kaynaklı doğal olarak öne çıkan odalar var.

Sergi, 007 filmlerindeki gibi dramatik bir müzik eşliğinde ve yenilikçi bir başlık dizisiyle başlayan Barrel of the Gun isimli geçiş mekanı ile başlıyor. Bu giriş odası, tavandan zemine cam bir cephe ile dağların panoramik manzaralarını gösteren açık hava meydanına açılıyor.

Bir sonraki oda, James Bond’un “villain’s lair”a gelişinde gireceği türden bir lobiyi taklit edecek şekilde tasarlanmış. Odadaki ekranda, yönetmen Sam Mendes tarafından, 1962 yılında çekilen Dr.No filminden, 2015 yapımı son film Spectre’ye kadar, Bond filmlerinin tarihi aktarılıyor. 

Action Hall’da özel efektlere ve dublör kullanımına odaklanılıyor, Spectre’nin aksiyon sahneleri burada sergileniyor.

Son olarak Legacy Gallery, ziyaretçilere interaktif dokunmatik ekranlar aracılığıyla kapsamlı bir 007 arşivini keşfetme imkanı sunuyor.

Müze 12 Temmuz’da halka açıldı. Sergi kalıcı, ancak 007’nin daha fazla film yayınlamaya devam etmesiyle güncellenmesi mümkün olacak şekilde tasarlanmış. Obermoser, binanın çatısında 49 metrekarelik bir kapak tasarladı, bu sayede şu anda Action Hall’da sergilenen uçak gibi büyük parçalar çıkarılacak ve yeni çıkan filmlerdeki diğer büyük eşyalarla değiştirilebilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın