Avustralya’nın Yeni Pavyonunda Yeni Projeler

Avustralya Mimarlar Enstitüsü (AIA), yapımı yeni biten ve Mayıs ayında açılacak Avustralya Pavyonu'nda 2016 Venedik Mimarlık Bienali boyunca yerini alacak sergi için ön elemeyi geçen 5 projeyi açıkladı.

5 aday projenin açıklandığı duyuru, iki aşamalı sunum ve Venedik Bienal Komisyonu’nun yönettiği seçim sürecinin ardından yapıldı.

Bienal alanında yer alacak Avustralya Pavyonu bu sene tamamlandı. Avustralyalı mimar Denton Corker Marshall tarafından tasarlanan granit kaplama tasarım, 21. yüzyılda Venedik’te inşa edilen ilk yapı olma özelliğini de taşıyor.

Siyah kutunun içine sığdırılmış bir beyaz kutu şeklinde yaratılan tasarımda mimarlık ile heykelsi objenin arasındaki sınırları bulanıklaştıran bir çağdaş estetik algısı öne çıkıyor. Giardini’de konumlandırılan pavyonun koyu cepheleri serginin tasarımında çeşitlilik sağlayabilecek şekilde açılıp kapanabilen panellerden oluşuyor.

Avustralya’nın yeni pavyonu için tasarlanan aday projelerse şöyle:

POST – John de Manincor, Sandra Kaji-O’Grady ve Misho Baranovic

Babil Kulesi’ni ters çeviren proje “POST” çağdaş mimari projelerin birleştirici gücünü araştırıyor. Öneri, iddialı mimarlığın toplulukları bölmek yerine efsanedeki gibi dünyadaki farklı ideolojiye sahip parçalarından tüm insanları bir araya getirebilme yeteneğine sahip olduğunu ileri sürüyor. 

Mimarlar, müşteriler, inşaatçılar ve sosyal medya kullanılarak elde edilen manzaralar ve fotoğrafların oluşturduğu enstalasyon mimarlığın sosyal yönüne ve topluluklara vurgu yapıyor. Uygulanacak proje bu olursa, POST mimarlığın yeni ilişkiler kurma, bilginin yeni zenginliklerini ve yaratıcı uygulamalarını keşfetme potansiyelini araştıracak.

The Pool – Aileen Sage ve Michelle Tabet

Aileen Sage and Michelle Tabet’ın önerisi Avustralya’nın sosyal ve kültürel simgesi “havuz”u inceliyor. Kültür ve tarihin içine işlemiş tipolojinin demokratik, sosyal ve kutsal ilkelerini ayrıştırarak analiz eden öneri ışığın, yansımanın, camın ve sesin bir araya gelerek oluşturdukları forma bürünüyor. 

Ziyaretçiler için duyusal bir şölen vadeden proje yanılsama ve mekanın manipülasyonunu kutlayacak.

Parlour Live! – Justine Clark ve Naomi Stead ile Maryam Gusheh, Catherine Griffiths ve Fiona Young

Avustralyalı mimarların hikayelerini toplayan proje “Parlour Live!”, “mimar” kelimesinin yarattığı algı ve klişeye meydan okuyor. Parlour proje ekibi, kadın, eşitlik ve mimarlık arasındaki bağlantıların tartışıldığı Avustralya’nın bilinen platformlarından. 

Öneri, günümüzde ana akım tarafından absorbe edilen meslek içerisindeki eşitlik arayışını açığa çıkarmayı hedefliyor.

Wide Open – Ed Lippmann, Dr Anne Watson, Susan Freeman ve Michael Hill

“Wide Open” projesi Avustralya mimarisinin kronolojisinin izini sürmek için, benzersiz tipolojinin kapsamlı araştırmasında hareketli/hareketsiz tüm görüntüleri birleştirecek multi medya malzemeleri kullanıyor.

Farklı etkilerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan mimarlığı tasvir etmek için öneri sömürgecilik öncesinden günümüze 250 yılı kapsayan mimari gelişimi sunuyor.

Objects – Andrew Burns ve Mark Gowing

Tasarım süreci sonunda ortaya çıkan fiziksel nesneler ve mimari uygulamaya odaklanan öneri “Objects”, “sonuç ürün” yerine “mimari üretimin yan ürünleri”ni ön plana çıkarıyor.

Bitmiş mimari ürüne tanınan geleneksel üstünlüğü yıkan Burns ve Gowing’in çalışmasında, Avustralya’nın firmalarından toplanmış ugulama çizimlerinin yanı sıra malzeme prototipleri, döküm öncesi kalıpları ve şantiye fotoğraflarının sergileneceği bölümler olacak.

Mayıs ayında açılacak pavyonda 2016 Venedik Mimarlık Bienali’nde sergilenecek proje 21 Nisan’da Sidney ve Melbourne’de ilan edilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın