Avustralya’daki Yangın Sonrası Mimarlar İhtiyaç Sahiplerine Ulaşıyor

Avustralya'daki yangın henüz devam ederken, yapılı çevrenin yeniden inşa edilebilmesi için, gönüllü mimarlar ve ihtiyaç sahiplerini buluşturan bir platform kuruldu. İnternet sitesi üzerinden kolayca başvuru yapılabilen Architects Assist (AA), Australian Institute of Architects’e bağlı resmi bir girişim.

İklim değişikliği sonucu artan sıcaklıklar nedeniyle Avustralya’da devam eden orman yangını, canlıların hayatlarını tehdit ettiği gibi, yapılı çevre üzerinde onarılması uzmanlık ve zaman gerektirecek bir tahribat yaratıyor.

Architects Assist (AA), Australian Institute of Architects’e bağlı resmi bir girişim. Herhangi bir mimarlık veya tasarım hizmeti sunmayan AA’in görevi, Avustralya’nın kırsalını etkisi altına alan yangın felaketi sonrası mimarlık hizmetine ihtiyaç duyan kişi veya topluluklar ile kayıtlı mimarlar arasında irtibatı sağlamak. Site, birçok gönüllü mimarların ve mimarlık ofisinin, felaket sonrası ihtiyaç sahiplerine ücretsiz profesyonel hizmet vermeye gönüllü olması sonucu Atelier Jiri Lev tarafından kurulmuş. Kurulduktan kısa süre sonra Australian Institute of Architects’e entegre olan AA, halihazırda 400 kurum ile 800 öğrenci ve mezunu kapsayan bir gönüllüler ağına sahip.

Kuruluş amacını, “şimdiki ve gelecekteki felaketlerden etkilenenlerin hayatlarını, kendi başlarına veya topluluğun geri kalanının yardımıyla, bir kerede veya etaplar halinde, en az miktarda para ile yeniden kurmalarına olanak sağlamak” olarak açıklıyor.

AA’in internet sitesinde, yardım almak ve yardım vermek isteyenlerin doldurabileceği formaların yanı sıra; doğal felaketler sonrası mimarların yapısal çevreyi yeniden inşa etme aşamasında profesyonel bilgilerini topluluklara nasıl sunabilecekleri, bunu yaparken topluluğun esas ihtiyaçlarını nasıl gözetecekleri, yangın riski yüksek alanlarda inşa ederken hangi unsurlara dikkat edilmesi gerektiği gibi bilgileri içeren raporlara da erişilebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın