Avrupa Kültürel Miras Ödülleri 2021 Yılı Sahipleri Belli Oldu

2021 Avrupa Kültürel Miras Ödülleri / Europa Nostra Ödülleri'nin sahipleri, 23 Eylül'de Venedik'teki Giorgio Cini Vakfı'nın genel merkezinde düzenlenen üst düzey bir törenle kutlandı.

Törende, Avrupa Komisyonu ve Europa Nostra temsilcileri, bu yıl 18 Avrupa ülkesinden ödüllendirilmiş olan 24 başarılı girişim arasından seçilen dört Grand Prix- Büyük Ödülün ve Halkın Seçimi Ödülünün sahiplerini duyurdular. COVID-19’a karşı alınan güvenlik önlemleri nedeniyle, 2021 Avrupa Miras Ödülleri Töreni yaklaşık 220 katılımcı için düzenlendi, ancak Avrupa ve ötesinden yüzlerce kültürel miras uzmanı, gönüllüleri, sevenleri ve destekçileri tarafından canlı olarak takip edildi. Tören, 21-24 Eylül tarihleri arasında Dünya Mirası Şehri Venedik’te gerçekleştirilen 2021 Avrupa Kültürel Miras Zirvesi’nin önde gelen etkinlikleri arasında yer alıyor.

2021 Grand Prix- Büyük Ödül kazananlar:

1) Kültürel Miras Teknik Komitesi (Kıbrıs), 2008 yılında Birleşmiş Milletler himayesinde Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderler tarafından kurulan komite kültürel mirası uzlaşma ve barışçıl işbirliği için güçlü bir araç olarak kullanarak 70’in üzerinde anıtı başarıyla restore etmiştir;

2) FIBRANET – Antik Avrupa Dokumalarında Lifler (Yunanistan / Danimarka), eski liflerin bozulmaları üzerine yeni bilgiler sağlayan, arkeolojik çalışmaları beslerken hem de Avrupalılara moda ve tekstil endüstrileri tarafından üretilen atıklarla başa çıkmak için çözümler üretmek yolunda önemli bilgiler sağlayan yenilikçi bir araştırma projesi;

3) Vâlcea Vilayeti Urşi Köyü Ahşap Kilisesi (Romanya), uluslararası katılımcılar arasında fikir ve bilgi alışverişine olanak sağlayan, geleneksel malzeme ve teknikler kullanılarak örnek teşkil edecek şekilde ortaklaşa restore edilmiş, güzel bir 18. yüzyıl ahşap kilisesi;

4) Suçlu Taraf Nasıl Yaratılır, Trento (İtalya), tarihi bir anti-Semitizm vakasının günümüz Avrupa’sında ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük etrafındaki güncel tartışmalarla ilişkisini gösteren, propaganda ve yalan haberlerin gücü üzerine eleştirel düşünceyi harekete geçiren örnek bir sergi.

Uzmanlardan oluşan bağımsız bir jürinin tavsiyesi üzerine Europa Nostra Yönetim Kurulu tarafından seçilen Grand Prix- Büyük Ödül sahiplerinin her birine 10.000 € ödenecek.

Urşi Köyü (Romanya) Ahşap Kilisesi’nin takdire şayan rehabilitasyonu, 2021’in en fazla ödüllendirilen girişimi oldu: jüri tarafından bir Grand Prix’ye layık bulunurken, aynı zamanda halk tarafından Avrupa’daki favori miras projesi olarak seçildi ve bu yılki Halkın Seçimi Ödülü’nün gururlu sahibi oldu. Avrupa’nın dört bir yanından yaklaşık 7.000 vatandaş, Europa Nostra web sitesi aracılığıyla çevrimiçi olarak oy kullandı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli kutlama mesajında şunları söyledi: “Avrupa Kültürel Miras Ödülleri / Europa Nostra Ödülleri 2021’in 24 ödül sahibini tebrik etmek istiyorum. Her biriniz zengin kültürel mirasımızın korunması, geliştirilmesi ve tanıtılmasına ve Avrupa’nın geleceğinin ortaklaşa kurulmasına katkıda bulundunuz. Avrupa Yeşil Mutabakatı, dış ilişkilerimiz, Avrupa’nın geleceği hepsi elbette kimliğimizden süzülür. Bu nedenle, katkınız için minnettarlığımı ve teşekkürlerimi ifade etmeme izin verin.”

Avrupa Komisyonunun İnovasyon, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Mariya Gabriel ise şunları ifade etti: “Avrupa Kültürel Miras Ödülleri / Europa Nostra Ödülleri 2021’in sahiplerini başarıları ve Kültürün Avrupası’na değerli katkıları için içtenlikle kutluyorum. Kazananların geniş bir alana yayılmış etkileri, Avrupa kültürel mirasının toplumumuza, ekonomiye ve çevreye paha biçilmez katkısının göstergesidir. Avrupa’nın daha iyi olanı kurmaya kararlı olduğu bir anda, bu başarı hikayeleri gerçek bir ilham kaynağı ve Avrupalılar olarak, karşılaştığımız zorluklara rağmen, birlikte neler başarabileceğimizin güçlü bir örneğidir.”

Europa Nostra İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hermann Parzinger konuşmasında şunları söyledi: ”Fiziksel olarak bu kadar uzun bir süre ayrı kaldıktan sonra, Venedik’te San Giorgio Maggiore adasında Giorgio Cini Vakfı’nın ikonik manastır kompleksinde Ödül sahiplerimizle tanışmak ve kutlamak büyük bir keyif. Ödül sahiplerinin her biri, daha dayanıklı, daha kapsayıcı ve daha güzel bir Avrupa inşa etmeye yardımcı olma yolunda ortak kültürel mirasımızın potansiyelini ikna edici bir şekilde ortaya koymaktalar. Büyük Europa Nostra ailesi adına, Avrupa’nın kültürel miras alanında en büyük onurunun gururlu sahipleri oldukları için ödül kazananları yürekten kutluyorum. Bu Ödüllerin, başarılarınızı çoğaltmak ve Avrupa ve ötesindeki kültürel miras çalışanlarına ve meraklılarına ilham vermek için birer atlama taşı olmasını dilerim.”

 

Etiketler

Bir yanıt yazın