AVM’ler ‘hastanelik’ Oldu

Alışveriş merkezlerinde 2013 yılının ilk çeyreğinde toplam 364 bin metrekarelik alışveriş alanı fonksiyonunu kaybetti. Ayakta durmakta zorlanan AVM'ler çareyi hastane, dershane ve otele dönüşmekte buldu. Belediye binasına dönüşen AVM bile var.

Dev yatırımlarla dip dipe açılan alışveriş merkezleri arasındaki yıkıcı rekabet değişimin fitilini ateşledi. Ayakta durmakta zorlanan alışveriş merkezleri çareyi hastane, dershane, otel, sosyete pazarı veya bit pazarına dönüşmekte buluyor. Belediye binasına dönüşen alışveriş merkezi bile var. Yapılan araştırmalara göre 2012 yılı ile 2013 yılının ilk çeyreğinde toplam 364 bin metrekarelik alışveriş alanı fonksiyonunu kaybetti. Bazı alışveriş merkezleri ise karlılık için marka karmasını sil baştan gözden geçiriyor.

Rekor 91 AVM ile İstanbul’un Elinde

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği’nin verilerine göre 2012 sonunda 299 olan alışeriş merkezi (AVM) sayısı bugün itibarıyla 310’a yaklaştı. Rekor 91 AVM ile İstanbul’da. İstanbul’u 32 alışveriş merkezi ile Ankara, 18 alışveriş merkeziyle ise İzmir takip ediyor.

Halen 54 ilde avm bulunuyor. AVM sahibi illerin sayısının 2015 yılına kadar 60’a yükselmesi bekleniyor. Tahminler 8.3 milyon metrekare olan kiralanabilir AVM alanının ise 10 milyon metrekareyi aşacağı yönünde. Bu da 2015 yılına kadar açılacak olan 110 yeni alışveriş merkezi ile olacak.

244 Bin Metrekare Fonksiyonunu Kaybetti. 

Tablo böyle olunca sektördeki rekabette kıran kırana bir hal aldı. Öyleki bu rekabet alışveriş merkezleri cephesinde olduğu gibi markalar cephesinde de yıkıcı bir boyuta ulaştı. Markalar birçok noktada mağaza kapatmaya giderken, alışveriş merkezleri de kapılarını kapatmamak ve milyonlarca dolarlık yatırımların atıl olmaması için dönüşüm formülünü devreye soktu.

Eve Gayrimenkul’ün hazırladığı rapora göre 2012 yılında toplam 244 bin metrekarelik AVM alanı alışveriş merkezi olma fonksiyonunu kaybedetti.

2013 ilk çeyrek itibarıyla da AVM fonksiyonunu kaybeten alan miktarı 364 bin metrekareye çıktı.

Atıl AVM Alanları 3 Yılda 3’e Katlanacak

En acı tablo da yine alışveriş merkezi sayısı ile rekoru elinde bulunduran İstanbul’da… Raporda İstanbul’da 194 bin metrekare AVM alanının fonksiyonunu yitirdiğine dikkat çekiliyor.

EVA Gayrimenkul Değerleme Şirketi Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı fonksiyonunu yitiren AVM’lerin Anadolu’da 120 bin metrekareye çıktığını önümüzdeki 3 yılda bunun 3 kat artacağını söyledi. Yazıcı, “Türkiye’de şu anda 23 AVM kapandı. Geriye kalan birçok AVM’de de ofis, dershane ya da hastaneye dönme çabalarını görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, İstanbul’da 20 bin metrekarenin üzerindeki 4 alışveriş merkezinde sıkıntı yaşandığını söyledi. Belgü, “Bunlardan biri finansal sıkıntı nedeni ile kapalıyken biri belediye hizmet binası olarak hizmet veriyor. Diğerleri de şu anda hizmet vermiyor” dedi.

Daha İyi İş Yapan Markaların Peşindeyiz

Ancak şirket bu dönüşümden vazgeçerek marka karmasını bir daha gözden geçirme kararı aldı. Astaş Gayrimenkul’ün patronu Vedat Aşçı, “AVM alanının güçlendirilerek varlığını korumasına karar verdik. Boşalan mağazalarımızı da doldurmak için Türkiye’ye gelen yabancı markalar ile görüşüyoruz. Yabancı ya da yerli çok iyi iş yapacak, aynı zamanda bölgeye uygun, yaşayan ve çalışanlara hitap edecek markalar ile irtibat halindeyiz. Sektördeki genel trend de bu yönde” açıklamasını yaptı.

Değişim Rüzgarlarının Estiği AVM’ler

Taksit Center: 100 milyon dolar yatırımla Beylikdüzü’nde açılan alışveriş merkezi, Bit Pazarı’na dönüştü.

Maltepe AVM: Ankara’da yaklaşık 15 milyon dolarlık bir yatırımla kapılarını açan AVM, sosyete pazarı oldu.

ORA AVM: 400 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezlerinden biriyken şu anda terkedilmiş şehir gibi. Şu anda tamamen kapalı olan AVM’nin yerini ne alacağı merak konusu.

Akvaryum AVM: Bayrampaşa’da bulunan Akvaryum AVM, hastane oluyor..

Akmerkez: AVM alanını yeniledi ve marka karmasını güncelledi.

Astoria: Marka karmasını sil baştan yenilemek için görüşmeler yapıyor.

Fox City AVM: İstanbul Büyükçekmece’de 20 milyon dolarlık yatırımın kapısına kilit vuruldu. Hastane olması gündemde.

AVM’lerdeki Vahim Tablo

23: Kapanan AVM sayısı

364 bin metrekare: Fonksiyonunu yitiren AVM alanı.

90 bin metrekare: 2012’ye kadar AVM’lerde dönüşüme uğrayan toplam alan.

4: İstanbul’daki sıkıntıdaki büyük AVM sayısı.

Etiketler

Bir yanıt yazın