Atıl Belediye Binasını Dinamik ve İşlevsel Kamusal Alana Dönüştürmek

Yenileme, uyarlanabilirlik ve yeniden kullanım konuları üzerine çalışan Behark, yakın zamanda atıl bir belediye binası arazisini, mevcut yapıya özenle tasarlanmış bir barınak ekleyerek, dinamik ve işlevsel bir kamusal alana dönüştürdü. Tasarımcılar, kompozisyon ve estetik olarak entegre edilmiş bir eklenti ile İspanya'nın Bask Bölgesi'ndeki Larrabetzu Belediyesi’nin şehir merkezine yenilikçi bir canlılık getirmeyi amaçlamış.

Aterpe, kelimenin tam anlamıyla İngilizce’de “barınak” anlamına geliyor ancak daha doğru bir şekilde üstü kapalı bir açık alanı tanımlamak için kullanılıyor. Proje alanı, hem fiziksel hem de kültürel olarak kentsel doku içinde merkezi bir bağ yaratıyor ve geleneksel olarak sosyal ve rekreasyonel etkinlikler için bir toplanma alanı işlevi görüyor.

Alan aynı zamanda, önerilen bir dizi rekabet halindeki yenileme projesinin yanı sıra yeni inşaatın başlatılmış ancak iptal edilmiş bir aşaması ile dolu bir yenileme girişimi geçmişine sahip. Mimarlar, Amerikan punk grubu Fugazi’nin distopik şarkısı “Last Chance For A Slow Dance”ı proje için bir ilham noktası olarak kullanmışlar ve müdahalelerini, alanın anlamlı bir şekilde güncellenmesi ve topluma hizmet etmek için yeniden hayal edilmesi için son şans olarak görmüşler.

Alan için daha önce yapılan bir öneride, eskiyen belediye binasının yenilenmesi ve güçlendirilmesinin yanı sıra salona bağlı çökmekte olan binanın yerini alacak kapalı bir kamusal alan yaratılması fikri oluşmuş.

Bölge yağışlı bir iklime sahip ve çok az kapalı kamusal alan mevcut. Kullanılmayan bu alan, çok amaçlı ve esnek bir kapalı yapı ile değiştirilerek hem siteyi canlandırıyor hem de tarihi belediye binası ile onu çevreleyen meydan arasında bir bağ dokusu oluşturuyor. Burada mimarların yaşadığı zorluk, belediye binasını ve mirasını koruyup, bitişik yapıyı değiştirirken ve yeniden tasarlarken, aynı zamanda daha önce felaket olan inşaat aşamasında yaratılan sorunları çözmek.

Tasarlanan yapı tamamen çağdaş olmakla birlikte, malzeme, şekil ve hacim açısından yerel tipolojiyi çağrıştırıyor. Belediye binasının ve yakındaki diğer binaların taşlarına uyacak şekilde tasarlanan işlenmiş betona ek olarak, sürdürülebilir ahşap ve taş, temel malzemeleri oluşturuyor.

Ek yapı, etkinliklere ev sahipliği yapmak için pratik bir alan olarak hizmet eden canlı, havalandırılmış ve geçirgen bir hacim. Daha önce var olan binayı belediye binasına bağlayan bölme duvarının orijinal yapısını kurtarıyor ve onu yeni hacim için bir cephe olarak yeniden üretiyor.

Tasarım, hem tarihe saygı duyan bir yaklaşımla geliştiriliyor hem de pratik bir çözüm sunuyor. Dış merdivenleri ve çeşmeyi yeni yapıya entegre ederek, yeni hacmi kapsayan bir zarf şeklini alıyor ve bölgenin mimari tarihine başka bir alt tabaka ekliyor.

Aterpe, birlikte üç eğimli çatı düzlemini destekleyen açık, havalandırmalı bir zarf görevi gören lamine ahşaptan yapılmış bir dizi yapısal iskeletten oluşuyor. Belediye binasına bağlı büyük bir ahşap sütun, çatı ve asma kat alanı için yapısal destek sağlıyor. Asma kat, bir uçta küçük bir revak ve diğer uçta büyük bir konsollu beton kiriş aracılığıyla bir CLT ahşap levha ile destekleniyor.

Hacim iki kattan oluşuyor. Açık plan zemin katta, ara sıra veya günlük kullanım için kullanılabilecek küçük bir çok amaçlı txosna (bar) veya durak alanı bulunuyor. Daha küçük asma kat ise, kürsü, sahne vb. gibi bir dizi kullanım için tasarlanmış. Belediye binasının yenilenmesinin tamamlanmasından sonra, asma katın, aynı zamanda genel kurul salonuna hem doğrudan erişim noktası hem de kritik bir güvenlik müdahalesi olan yangın çıkışı olarak işlev görmesi planlanmış.

Tasarım, kapalı kamusal alanın geçirgenliğini en üst düzeye çıkarıyor. Bir dizi yapısal iskelet yer seviyesinde kayboluyor ve biri ana meydandan diğeri batı cephesinden iki büyük girişe yer veriyor. Güney yönü, daha yüksek kotta küçük bir pencere ile birleştirilmiş. Lineer LED’leri kullanan kamusal aydınlatma tasarımı, geçirgenlik hissini artırıyor ve akşamları yapıyı meydan boyunca yumuşak ışık yayan bir fenere dönüştürüyor. LED’lerin kullanımı, yerel vatandaşlara bir sıcaklık hissi vermenin yanı sıra, enerji açısından verimli aydınlatma sisteminin bir dizi atmosferik ayar oluşturmak için nasıl özelleştirilebileceğini gösteriyor.

Bir bütün olarak ele alındığında müdahale, kent meydanına saygılı ve şık bir şekilde pratik değer ve canlılık katan organik bir yapı oluşturuyor. Behark, daha önce var olan binayı farklı bir ilave ile değiştirirken, bölme duvarını yeni cephe olarak restore ederek, geleneksel ile moderni bütünleştirmiş ve hem işlevsel hem de estetik değer katmış. Aynı zamanda bölgedeki Larrabetzu halkının kolektif hafızadaki kimliğini dikkatli bir şekilde korumuş.

 

Etiketler

Bir cevap yazın