Atık ve İlkel Malzemeleri Değerlendiren Bir Ev

Gana'nın güney Ashanti bölgesinde, mimarlık öğrencilerinin ortak çalışmasıyla, atık ve ilkel malzemeler kullanılarak bir ev tasarlandı.

Nkabom Evi, Gana’da bir köyde inşa edilecek tek aile evi proje yarışması için Londra Metropolitan Üniversitesi, Sanat, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, 4. sınıf öğrencisi olan Anna Webster tarafından tasarlandı ve yarışma sonucunda birinci seçilerek uygulandı. Yarışma, sanat aracılığıyla, insani yardım faaliyetleri düzenleyen NKA Vakfı tarafından organize edildi.

Webster, sıkıştırılmış toprağı, bölgenin yerel inşaat teknikleri ile işleyerek, yarışmanın ana koşullarından biri olan “kerpici yapı malzemesi olarak kullanma” koşulunu oldukça yaratıcı bir şekilde yerine getiriyor. Aynı zamanda geri dönüşümlü şişeler kullanarak oluşturduğu geçirgen yüzeyler ve sıkıştırılmış toprak ile sıradışı bir dolu-boş ilişkisi yaratıyor.

 

Yarışmanın ardından Webster, proje uygulamasına hazırlık amacıyla 10 haftalık bir atölye düzenledi. Bu atölye kapsamında, dünyanın farklı noktalarından gelen mimarlık öğrencileri ile Ashanti kültürü, yerel malzeme kullanım teknikleri üzerine araştırmalar yapıldı. Böylelikle atölye katılımcıları, projeyi, bulunduğu sosyal çevre ve fiziksel koşullarıyla daha iyi anlayıp, yorumlama fırsatı buldu.

Atık ve ilkel malzemelere karşı yaratılan olumsuz algıyı yıkarak, potansiyele dönüştürmeyi amaçladıklarını belirten Webster, aynı zamanda modern mimarlık pratikleri ile yerel inşaat tekniklerini bir arada barındıran melez bir mimarlık anlayışı yaratmak istediklerini ifade ediyor.

Yaklaşık 15.000 liraya mal edilen Nkabom Evi, şu anda yerel bir aile tarafından kullanılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın