Atık Su Şişelerinden Labirent

İspanyol sanatçı topluluğu Luzinterruptus, Madrid’in Mayor Meydanı’nda bir ay içerisinde tüketilen şişelerden labirent inşa etti.

Madrid Kent Konseyi’nin Haziran ayında “Four Seasons” sanat programı kapsamında Madrid’in en önemli meydanlarından birisi olan Plaza Mayor’un 400. Yıldönümü kutlamaları şerefine meydanda bir yerleştirme yapmaları için davet ettiği sanatçı kolektifi Luzinterruptus, kent sakinlerinin bizzat deneyimleyebileceği bir tasarım yaptı. Madrid merkezli kolektif, meydana bir ay boyunca harcanan plastik şişelerden yapılma, büyük ve klostrofobik bir labirent yerleştirdi.

Kolektif bu çalışmalarıyla, insanların gündelik hayatlarında tükettikleri ve düzgün bir şekilde geri dönüştürülmeyen plastik miktarını görselleştirmeyi amaçlamış. Bu aşırı tüketim gerçeğine dikkat çekmek için de yolları karmaşık ve dar olan, içindeyken bir süre sonra yön duygusunu kaybettirip huzursuzluk veren bir labirent yapmışlar. Labirentin içinde çıkışı belirten bir referans noktası olmadığı, içerideki ısı yüksek olduğu ve içerisi plastik koktuğu için ziyaretçiler bunaltıcı bir deneyim yaşamışlar.

Luzinterruptus duvarları yükseltmek için kullandığı 15.000 şişenin her birinin içerisine ışık koyup, şişeleri strüktürden sarkacak şekilde şeffaf çantalara yerleştirmiş. Ziyaretçiler labirentin içerisinde dört gün boyunca, sabahları ve akşamları dolaşmış. Labirentin içerisinin 40 derece olması, şişelerin parlak, renkli yansımalarla yarattığı büyüleyici etkiyle kontrast yaratan “havasız kalma” hissinin verilmesini kolaylaştırılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın