Atık Malzemelerden Sürdürülebilir Konut

Mimar Les Eerkes, Washington'da ormanlık bir alanda sürdürülebilir ve düşük bütçeli, iki katlı bir konut tasarlamak için atık malzeme ve gereçlerden yararlandı.

64 metrekare alana sahip bir yapı, mümkün olduğunca çok sayıda geri dönüşümlü malzeme kullanılarak inşa edildi. Toplanan malzemeler yıkılmak istenen evlerden kurtarıldı.

Yapının inşaası için bir takım maliyet düşürücü önlemler alındı: Mimar zemini kazmak yerine, yapıyı altı tane beton temel üzerine yerleştirerek inşaat maliyetini azalttı. 3 ahşap çerçeveden oluşan basit yapı beton blokların üzerine yerleştirilip, eğimli çatı desteklendi.

Binanın giriş katında mutfak ve yaşam alanı yer alırken, üst katta yatak ve geniş bir kitaplığın olduğu yatak odası bulunuyor. Üst kata erişim, çelik çerçeveli ahşap bir merdivenle sağlanıyor.

Yatağın yanında bulunan kırmızı bir panel binanın dışından aşağı doğru açılarak, havanın ve gün ışığının içeri girmesini sağlıyor.

Zemin sıkıştırılmış fiber levhayla kaplanırken, tavanlar kontrplak ve duvarlar alçı panelden yapıldı. Üst kısımdaki yüksek pencereler için polikarbonat paneller kullanıldı.

Cephe kaplaması, istenen ton değerini elde etmek için yakılmış kontrplaktan yapıldı. Bir Japon tekniği olarak da bilinen yakılma işlemi, ahşabın korunmasına ve etrafındaki ormanlık alana uyum sağlamasına yardımcı oldu. Cephede aynı zamanda boyalı panellere de yer verildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın