Atık Kot Giysilerden Sanat Eserleri Oluşturan Bir Sanatçı: Choi So Young

Koreli sanatçı Choi So Young, atık kot giysileri kullanarak ileri dönüşüm yöntemiyle sanat eserleri oluşturuyor.

Choi So Young, ikinci el dükkanlarda bulunan atılmış/eski denim kumaşlardan kentsel peyzaj kompozisyonları tasarlayan çağdaş bir Koreli sanatçı. Young kot pantolonların her düğmesini, dikişini, cep ve kemer köprülerini kullanarak  sokak, pencere veya bina gibi bir resmin belirli bir detayını oluşturuyor.

Sanat eserlerinde uygulanan mavinin farklı tonları, ağartılmış denim ve kumaşın tersi özellikle yaratıcı şekilde yeniden hayat buluyor.

1980 yılında Kore’nin Busan kentinde doğan sanatçı ve Busan’daki Dong Eui Üniversitesi’nde sanat eğitimi almış. Choi’nin çalışmaları, Art Miami Basel ve Art Chicago dahil olmak üzere birçok saygın sanat fuarında sergilenmiş.

Choi So Young sık sık ülkesi Kore Cumhuriyeti’nin ikinci büyük şehri ve en büyük limanı olan Busan’ı ‘resmediyor’. Kenti çevreleyen deniz ve dağları şaşırtıcı derecede gerçekçi olarak eserlerine yansıtıyor.

Asya tarzı üst üste yığılmış yüksek binalar ve sıkışık mahalleleri anlattığı çalışmaları büyük ilgi görüyor ve Choi So Young’un eserleri müzayedelerde şaşırtıcı fiyatlara satılıyor.

Telefon direklerini, gökyüzünü veya yükseltilmiş otoyol sütunlarını tanımlamak için kotlardan çıkan sararmış deri etiketleri, çamaşır suyu lekelerini ve cep astarlarını ustaca kullanan sanatçı, normalde sıradan olan konuları dinamik bir şekilde yansıtmayı başarıyor.

Choi So Young’un eşsiz eserleri uzaktan bakıldığında, sanat dünyasının pek de ilgisini çekmeyen bir konu olan şehir manzarasının son derece detaylı resimleri gibi görünüyor. Ancak yakından incelendiğinde çarpıcı detaylar ortaya çıkıyor. Denim unsurların karmaşık kullanımı, dikkatli renk seçimleriyle birleşince ortaya tuval üzerine boyanmış sanılabilecek eserler ortaya çıkıyor.

Halen Kore’de yaşayan sanatçının Liman adlı eseri 2008 yılında Christie’s Hong Kong’da 276.112 ABD Doları gibi yüksek bir fiyata satılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın