Atığın İhtimalleri: Biçim ve Süreç

Kale Grubu tarafından desteklenen Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, "Atığın İhtimalleri: Biçim ve Süreç" adlı çevrimiçi sergi ve yayın projesini "İyi Bak Dünyana" hareketi altında süresiz olarak erişime açtı.

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi‘nin internet sitesi üzerinden incelenebilen proje, pandemi ile birlikte daha da görünür hale gelen atık üretimimizi sorunsallaştırıyor.

Kürasyon ve proje yönetimini Yonca Keremoğlu ve Rana Kelleci’nin üstlendiği, görsel kimliği Leyla Kefeli tarafından hazırlanan proje; atığı sanatsal ifade için bir çıkış noktası, araç ve materyal olarak kullanan altı sanatçının dördü sergi kapsamında yeni üretilmiş olan toplam altı yapıtını bir araya getiriyor. Ayrıca sanatçıların yapıtlarının arka planını anlattıkları yazılı röportajlar ve atölyelerinde kaydedilen video röportajlar üzerinden konuya yeni perspektifler sunuyor.

Proje, atık ve atık kavramının Türkiye’deki güncel sanat üretiminde nasıl ele alındığına dair bir kesit olarak her yerden erişime açık bir kaynak olma özelliği taşıyor. İki ana hat üzerinden ilerleyen sergide içinde bulunduğumuz ekolojik kriz ve bununla bağlantılı olarak atık probleminin günlük rutinlerde, kent yaşamında ve küresel ölçekte nasıl biçimler aldığı takip ediliyor, sonuç odaklı lineer ekonomik modelin karşısında konumlanan süreç odaklı bir yaklaşımın olasılıklarını araştırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın