Ateliers Jean Nouvel’den TAG Art Museum

2019 yılında bir kurum olarak kurulan TAG Sanat Müzesi, Çin'in Qingdao kentindeki Batı Denizi Körfezi'nde yer alıyor.

Birbirine bağlı 12 sergi salonundan oluşan yapılar uluslararası kapsamlı sanat topluluğu The Artists’ Garden içinde tasarlanmış kar amacı gütmeyen müze, Fransız mimar Jean Nouvel tarafından Fransız peyzaj mimarı Gilles Clément ortaklığında hayata geçirilmiş.

Tangdao Körfezi’nin güney kıyısında yer alan bu yeni sanat kompleksi, sürekli deniz manzarasına sahip, bahçeler arasında dolanan yaklaşık 500 metre uzunluğunda doğrusal bir yapıda düzenlenmiş. Kompleks kapsamında bir otel, mağazalar ve oturma alanları ile birbirine bağlı 12 sergi salonu bulunuyor.

Jean Nouvel, kullanılan malzemeler sayesinde bütünlük sağlayan bir dizi bina tasarlamış. Farklı tipteki hacimler, çevredeki bahçelerin aksine gümüş tonları ile ilginç bir soyutlama oluşturan alüminyumdan yapılmış.

Cephelerde aşınmaya karşı dirençli, aynı zamanda iyi ısı koruma ve mükemmel yalıtım sağlayan eloksallı alüminyum levhalar kullanılmış. Levhaların yüzeyinde bulunan dekoratif oksit film koruyucu sayesinde herhangi bir boya kaplamasına gerek duyulmamış, böylelikle bir yandan gümüş rengi vurgulanırken diğer yandan da deniz kenarının iklim ortamına uygun cepheler oluşturulmuş. Renk farklılığını önlemek ve korozyon direncini artırmak için giydirme cephede kullanılan tüm eloksallı alüminyum ürünler Avusturya’da projeye özel olarak yapılmış.

12 sergi salonu birbirine bağlı ancak nispeten bağımsız, çeşitli mimari yapılar ve hacimlerle farklı şekillerde tasarlanmış. Tasarımda hem klasik hem de çağdaş sanat eserlerinin sergilenmesi için mükemmel ışık uygulamasına ve sergileme koşullarına özel önem verilmiş.

Jean Nouvel, TAG Sanat Müzesi için ilgili kurumlarla birçok Ar-Ge çalışması yapmış, bu şekilde 5 Nolu Sergi Salonu’nun kaldırma tavan sistemi, dış gölgeleme sistemi; konferans salonunundaki müziğin mobil akustik reflektör sistemi gibi bağımsız 20’den fazla sistem geliştirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın