Atatürk yerine gölet

AKP'li Pendik Belediyesi'nin yeni sahil meydan projesinde anıt yok.

İstanbul’da son dönemde yaşanan Atatürk anıtı krizlerine Kadıköy’den sonra bir ilçe daha eklendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin üstlendiği Pendik sahilindeki yeni meydan projesinde “resmi törenlerin yapıldığı Atatürk heykelinin içinde bulunduğu alan” yer almıyor. AKP’li belediye yetkilileri projeyi “Sahile yakışan meydan” başlığıyla tanıtırken CHP’liler tepki gösteriyor. CHP’li Belediye Meclis üyesi Tarık Balyalı, “Projede Atatürk heykelinin olduğu yerde gölet var. Üç boyutlu projede her şeyi koyan belediyenin koskoca Atatürk heykelini unutması herhalde mümkün değildir” diye konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadıköy Meydanı için hazırladığı yeni projede “Başöğretmen Atatürk Anıtı”na yer vermemiş, CHP’li belediye büyük tepki göstermişti.

Pendik Belediyesi yeni projeyi sitesinde şöyle tanıtıyor: “İBB Başkanı Kadir Topbaş, Pendik Sahil Meydan Projesi’nin başlaması için onay verdi. Belediye Başkanı Kenan Şahin’in yoğun girişimleri ile Pendik, tam 78 bin metrekarelik dev bir meydana kavuşuyor. Pendik Sahil Meydanı’nda seyir terası, çocuk oyun alanları, paten alanı, sergi ve gösteri alanları, kafeterya, çay bahçesi, kioslar ve yazlık sinema bulunuyor. Meydana yapılacak gölet ve süs havuzu özellikle yaz aylarında sahilin cazibesini daha da artıracak.”

‘Atatürk anıtı kırmızı çizgimiz’

“Biz ilkesel olarak Pendik sahilinin yeniden düzenlenmesine taraftarız” diyen CHP’li üye Balyalı projeyi ilçe meclis toplantısında gündeme getirdi. Hem mecliste konuşan hem de soru önergesi veren Balyalı şunları söyledi: “Atatürk heykeli üzerinden bir tartışmaya girmek istemiyorum ama bu bizim için son derece hassas bir konu. Yaptığınız projede her şeyin yeri belli. Otopark, iskele, gölet, havuz, çocuk parkı caddeler sokaklar hepsi var sadece Atatürk heykeli yok. Ben baştan uyarı görevi yapıyorum ve soruyorum: Mevcut Atatürk heykeli projede neden yok? Mevcut Atatürk heykelini ne yapmayı düşünüyorsunuz? Mevcut heykelin yerinde gölet olduğuna göre Atatürk heykeli nereye konulacak ve dolayısıyla resmi törenler nerede yapılacak? Biz şu anda size testi kırılmadan önceki uyarı göre-vimizi yapıyoruz. Yakından takip edeceğiz. Pendik Meydanı’ndaki Atatürk heykeli bizim kırmızı çizgimizdir.”

Balyalı, ilçe meclisinde yaptığı bu konuşmaya karşın AKP grubundan ya da yetkililerinden herhangi bir açıklama yapılmadığına da dikkat çekti.

Etiketler

Bir yanıt yazın