Atatürk müzesi rezidans oluyor

Yalova'da bulunan Atatürk Canlı Ağaç Müzesi rezidans yapılmak üzere satıldı.

Yalova’da bulunan Atatürk Canlı Ağaç Müzesi, Yalova Belediyesi tarafından parsellere bölünerek özel turizm alanı adi altında rezidans yapılmak üzere satıldı.

ABD büyükelçilik binasının Atatürk Orman Çiftliği arazisine yapılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken, Yalova’da bulunan ve Atatürk’ün adını taşıyan Atatürk Canlı Ağaç Müzesinin de rezidans yapılmak üzere satıldığı ortaya çıktı. Taksim Gezi Parkı’nda başlayarak Türkiye’nin dört bir yanına yayılan eylemleri devam ederken, Yalova’da bulunan Atatürk Canlı Ağaç Müzesindeki ağaçlar kesildi, arazi ise çöplük haline getirildi.

50 dönümlük araziyi Yalova Belediyesi beş parsel yapıp sattı.

Yalova Fatih caddesindeki arazi yıllar önce eski belediye başkanı Cengiz Koçal tarafından Atatürk’ün öz varlığı olan Yalova TİGEM’den alınarak imar planlarına yeşil alan olarak işlenmişti.

Burayı arberetum haline getirmek isteyen Yalova Belediyesi, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Yalovalı Hayrettin Karaca ile görüşerek ağaç müzesi haline getirdi.

Karaca, dünyanın dört bir yanından çeşitli ağaçlar getirerek Türkiye’nin kamuya ait ilk canlı ağaç müzesi kurdu, ismi de “Atatürk Canlı Ağaç Müzesi” yapıldı.

1999 depreminde çadır kent haline getirilen müze siyasilerin göz diktiği bir rant kapısı olarak görülerek paraya çevrilme yönüne gidildi.

Daha sonraki iktidara gelen AKP’li eski belediye başkanı Barbaros Binicioğlu tarafından imar planlarına halkın faydalanacağı kültür parkı yapılmak üzere turizm alanı olarak planlara işlenmişti.

Barbaros Binicioğlu son seçimleri kaybedince belediye başkanlığı koltuğuna oturan bağımsız Yakup Koçal ise müzenin bulunduğu 50 dönümlük araziyi beş parçaya bölüp, Meclis’ten de satış yetkisi alarak satışa çıkardı.

AKP Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan tarafından basında açıkça bu arazinin kesinlikle satışına ve rezidans yapılmak üzere imar planlarına işlenmesine karşı çıkılmış ve mahkemeye dahi gidilmişti. Mahkemenin imarı iptal etmesi üzerine Belediye Başkanı Yakup Koçal AKP’ye geçti. AKP Yalova İl Başkanlığı da davasından vazgeçti. Daha sonra bu arazinin imar planları da aynı il başkanının çabalarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı.

İlk ihalesinde iki parsel bir Arap firmasına satılması üzerine kamuoyu tepki göstermiş ve bunun üzerine iki parseli ihalede kazanan firma almaktan vazgeçmişti. Birkaç kez ihaleye çıkartılan arazinin son parseli geçen hafta bir müteahhide daha satılırken arazide bulunan dünyanın dört bir yanından getirilen ağaçlar ise ne bir başka tarafa taşındı ne de bakımı yapıldı. Yalova’nın temizlik işlerini yapan başta ÇEVTEM firması olmak üzere birçok kimliği belirsiz vatandaş ise buralara molozlarını ve çöplerini atıyor. Ayrıca birçok ağaç ise şuanda çöp yığınları arasında akıbetini bekliyor. Araziyi alan şirketlerin iş makinelerinin zaman zaman çöp yığınlarını temizlerken ağaçlara zarar verdiği ise iddia ediliyor. Yalova’nın temizlik işlerini yapan ÇEVTEM firması da şehrin inşaat molozlarını buraya boşaltmaya başladı.

Arazinin parsellerinin satışı ilginç bir yöntemle yapılarak yüzde otuzu peşin gerisi on iki ay vade ile Yalova’da daha evvel yine Yakup Kocal döneminde otobüs terminali arazisini alıp imarı değiştirilerek buraya benzin istasyonu ve alışveriş merkezi yapan Muhlis Alkaş adındaki müteahhide satıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın