Atakule’nin AVM’si Yeniden Doğuyor

1989 yılından beri Ankara'nın simgesi durumundaki Atakule'de hüzün zamanı. Türkiye'nin ikinci alışveriş merkezi olarak hizmete giren Atakule AVM bir ay içerisinde yıkılacak.

YENİSİ YAPILACAK

Kentin en güzel yerlerinden birinde kurulu olmasına rağmen yeni AVM’lerin yarattığı rüzgara ayak uyduramayan Atakule Alışveriş Merkezi’ne dükkanların bir bir kapanmasının ardından geçen yıl tümüyle kilit vuruldu. Valilikten yıkım izni alınan Atakule AVM yerine modern bir alışveriş merkezi inşa edilecek.

KULE AYNEN KALACAK

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın talimatıyla inşa edilen Atakule, Ankara’nın başkent oluşunun 66. yıldönümünde Özal tarafından açıldı. Hizmete girdiği andan itibaren Ankara’nın simgesi haline gelen AVM yıkılırken, kule hizmet vermeye devam edecek. Yeni alışveriş merkezinin inşasını Atakule GYO gerçekleştirecek.

BAŞKENTİN SİMGESİ OLMAYA DEVAM EDECEK

13 Ekim 1989’da Ankara’nın başkent oluşunun 66’ncı yıldönümünde sezikinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açılışı yapılan Atakule’nin projesi Mimar Ragıp Buluç’a ait. Başkent’in simgesi olan Atakule, Türkiye’nin ilk döner platformlu lokantalarından biriyle seyir terasına da sahip. 125 metre uzunluğundaki seyir terası aynen kalacak.

Son yıllarda açılan büyük AVM’ler Atakule’ye olan ilgiyi azaltmış, iş yapamayan ve kiralarını ödeyemez hale gelen esnaf, dükkanlarını teker teker kapatmaya başlamıştı. Ardından Başkentin sembolü Atakule’nin kapısına yaklaşık 1 yıl önce kilit vurulmuştu. Çankaya’nın en işlek bölgesinde 1989 yılında açılan Atakule’nin AVM kısmı için 2 ay önce de yıkım kararı alındı. Yaklaşık 2 ay önce Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’ndan (GYO) yapılan açıklamada, “Mülkiyeti şirketimize ait olan Atakule Alışveriş Merkezi’nin kule hariç alışveriş merkezi bölümünün, şirketimiz Yönetim Kurulu’nun kararı uyarınca yıkılarak yerine bir alışveriş merkezi yapılması doğrultusunda, Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 21 Kasım 2013’de yıkım ruhsatı verilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Türkiye’nin ikinci AVM’si özeliğini taşıyan Atakule Alışveriş Merkezi’nde yıkım 1 ay içinde başlayacak.

X İŞARETLERİ

Yıkım çalışmalarına yönelik hazırlıklar ise şimdiden başladı. İlk kazmanın vurulacağı bölümlere X işaretleri konuldu. AVM’deki yıkım işlemi tamamlandıktan sonra yeni bir proje hayata geçirilecek. Daha modern bir merkezin inşa edileceği Atakule’de yeni projenin birkaç yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Alışveriş merkezinin yıkımını ve yeni projeyi üstlenen Atakule GYO, günümüz şartlarına uygun, daha modern ve geniş kapsamlı bir AVM yapmayı planlıyor. Proje çerçevesinde kulenin de restorasyondan geçirilmesi öngörülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın