Atakule’de Riskli İnşaata Durdurma

Atatkule'de mimarın izni olmadan yıkıma mahkemeden durdurma kararı çıktı.

Mimarın izni olmadan, binanın cephelerinin değiştirilmesi, yıkılması ve değişiklik yapılmasına yargıdan durdurma kararı geldi. Atakule’de mimarın izni olmadan, kuleyi riske atacak yapılaşma için eserin mimarı Ragıp Buluç izin vermedi, Mimarlar Odası konunun tarafı olarak mimarın telif hakkına sahip çıktı, Çankaya Belediyesi’ne yazı yazarak mimarın izni olmadan ruhsat verilmemesini istedi. Çankaya Belediyesi mimarın izni olmadığı için ruhsat düzenlemeyince, bir ay sonra Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ruhsat düzenledi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi meslektaşı Ragıp Buluç’un haklarını korumak için kurumlarla görüşme yaptı ve kamuoyunun gündemine taşıdı. Atakule’nin mimarı olan Ragıp Buluç ise konuyu yargıya taşıdı, Mimarlar Odası Ankara şubesi, mimarların telif hakkı davalarına müdahil olma kararı aldı. Mimarların varlık nedeni olan telif hakkının korunması için başlayan süreç, mahkemenin kararıyla durduruldu.

Mimarın telif haklarını yok sayan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü izni yargıdan döndü

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuyla ilgili açıklama yaparak, Atakule’de mahkemenin verdiği karar Gökçek’in Atatürk Bulvarı üzerindeki binaların mimarlarının izni olmadan yapılan cephe değişikliklerini de etkileyeceğini söyledi.
Candan “Mimarın ürettiği proje onun eserdir. Bu esere Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre mimarın izni olmadan müdahale edilemez, değiştirilemez. Mimarın eseri ile ilgili telif hakları devir sözleşmesi olması halinde dahi yapının hususiyetini bozan değişikliklerde Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre mimarın bu değişiklikleri men etme yetkisi bulunmaktadır. Atakule gibi Ankara’nın simge olmuş yapısında mimarı yok sayılarak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nce tadilat izni verilmiştir. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu görmezden geldiği gibi imar kanununu da uygulamamıştı, İmar Kanunu da baypas edilmiştir. Meslektaşımız Mimar Ragıp Buluç hukuk mücadelesi başlatmış ve bölge idare mahkemesi Atakule’de mimarın izni olmadan süren değişikliklerin yürütmesini durdurmuştur. İdarelerin mimarların telif haklarını yok sayan, görmezden gelen tavırlarını tasvip etmemiz mümkün değil. Üyelerimizin telif hakları mücadelesinin tarafıyız” şeklinde konuştu.

Atakule’den mimarlık ortamına ve Atatürk Bulvarı’na emsal karar

Candan “Son dönemlerde hem hükümet, hem Melih Gökçek hem rant odaklı projelerde hem de Atatürk Bulvarı’nda, mimarların ve varislerinin izni olmadan ne olduğu belirsiz cephe kaplamaları ile binalardaki Cumhuriyet döneminin izlerini silmek için uygulamalar yapmaktadır. Atakule’de açılan dava, mimarın izni olmadan eserine müdahale etme sürecini durdurmuştur. Bu mimarlık camiası için sevindirici bir karardır. Atatürk Bulvarı’nda Milli Piyango binasında mimarın izni olmadan yapılan cephe değişiklikleri ve birçok telif hakkı davalarında emsal teşkil edecektir” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın