“Ataköy I. ve II. Kısımlar Modern Mimarlık Mirası Olarak Korunmalıdır”

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, ICOMOS Türkiye 20. Yüzyıl Mirası Ulusal Bilimsel Komitesi, DOCOMOMO Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, KORDER - Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği, Ataköy I. kısımda yer alan F Blok'un yıkım kararı ile ilgili ortak bir açıklama yaptı.

Fotoğraf: https://x.com/cemedede/status/1787534292140052604?t=H-UdLJCs2VPMEwcVNJ4IYw&s=19

Açıklama şu şekilde:

“1957-64 yılları arasında tasarlanarak inşa edilen Ataköy I. ve II. Kısımlar, Türkiye’nin planlama ve mimarlık tarihindeki yeri ile modern mimarlık mirasının özgün bir örneğidir. Benzer niteliklere sahip Levent I-IV. Kısımlar 2008 yılında Kentsel Sit Alanı olarak tescil edilmişken Ataköy I. ve II. Kısımlar 2005 yılından günümüze kadar süren uğraşlara rağmen hakettiği bu statüye ne yazık ki henüz sahip olamamıştır.

Buna rağmen, alanın konut, ticaret eğitim gibi işlevleri barındıran kentsel düzeni ve peyzajı bugüne dek büyük oranda korunmuştur.

Çağının en yenilikçi planlama ve mimarlık anlayışı ve en ileri yapım teknolojileri kullanılarak üretilmiş olan bu planlı konut alanının bütünlüğü son dönemde kentsel dönüşüm adı altında rant odaklı tehditler ile karşı karşıya kalmaktadır.

Bu kapsamda gündeme gelen F Blok’un yıkılması Ataköy I. ve II. Kısımların bütünlüğü ve yapının kendi mimari nitelikleri açısından kabul edilemez.

Başta I. Kısımda yer alan F Blok olmak üzere Ataköy I. ve II. Kısımlardaki konutlara miras değerleri gözetilerek yaklaşılması ve güçlendirilerek geleceğe taşınması Türkiye’nin modern konut mirası açısından büyük önem

taşımaktadır. Bu süreçte yer alan tüm karar vericileri bu hassasiyetle davranmaya davet ediyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın