Asya’da Bir Gökyüzü Bahçesi

MVRDV, viyadüğü "gökyüzü bahçesi"ne çevirmeye hazırlanıyor.

MVRDV’nin Güney Kore’de tasarladığı The Seoul Skygarden projesi, kentin gri dokusundan sıyrılarak daha kullanıcı dostu ve yeniliklere açık bir kimliğe bürünmesi hedefleniyor.

Ekip, viyadüklerin ve karayollarının  Asya kentlerinde ne kadar kritik elemanlar olduğunun altını çizerek “eğer böyle bir proje yapıyorsak, bir viyadüğü yeşil bir elemana dönüştürüyorsak yeni fonksiyonu olabildiğince ortaya çıkarmalıyız” açıklamasını yaparak yeni kamusal alanın kent içindeki rolünü aktarıyor. Dönüşüm sürecinde viyadük alanında 254 farklı türde ağaç ve bitki türünün kullanılması, özel peyzaj alanınlarının yaratılması ve özel bitki bakım alanlarının oluşturulması planlanıyor.

Yeni üst geçit hemen yakınında bulunan Seoul Merkez İstasyon binasına yaya ulaşımını 25 dakikadan 11 dakikaya indiriyor. 

17 metre yükseliğindeki üst geçidin 2006 yılında yıkılmasına ve yeniden yapılmasına karar verilmişti. Fakat kentliler ile yapılan görüşmeler sonucu geçidin araç trafiğine kapatılarak yaya ulaşımına açılmasına karar verildi ve 2015 yılında yarışmaya açıldı. Yarışmanın kazananı MVRDV oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın