Aspen’deki Viktorya Dönemine Ait Eve Müzikal Cepheli Uzantı 

CCY Architects, Colorado, Aspen'de 1880'lerden kalma bir evi yenileyip genişletti ve piyano temalı delikli metal cepheye sahip bir müzik odası ekledi.

Cephedeki oyuklar, ünlü Romantik dönem bestecisi Frédéric Chopin’in E-Flat Major, Op 9, No 2’deki Nocturne notalarını işaret edecek biçimde düzenlenmiş.

Viktorya dönemine ait orijinal ev yangında hasar gördüğü ve 10 yıl boyunca boş kaldığı için proje kapsamlı bir restorasyon çalışması içermiş.

CCY Architects, çoğunlukla üçgen çatılı olan evde ateşle yanan orijinal kirişleri korumuş ve yaşam alanlarını daha ferah hissedecek şekilde yeniden tasarlamış.

“Müzik Kutusu” adı verilen ayrı üçgen uzantı, piyano resitallerinin düzenlendiği bir yer olarak iki katlı bir misafirhaneye sahip.

Kapılar, sakinlerin dağ manzaralı açık hava performansları düzenleyebilmeleri için ek bina ile ana ev arasındaki verandaya açılacak şekilde düzenlenmiş.

“Müşteriler, Benedict Müzik Çadırı’na yakınlığı ve tarihi mimariye olan benzerliği nedeniyle Aspen’in batı yakasında 1880’lerden kalma bir Viktorya dönemi konutu satın aldı. Karı koca klasik mimari, tasarım ve sanatla ilgileniyor; özellikle müzikle ilgilenen karısı klasik piyano tutkunu.”

Delikli metal cephe, ışığın müzik odasının üç tarafından süzülmesine izin verirken, dar yolun daha az çekici olan manzarasını perdelemiş.

“Bu kabuk, müşterinin en sevdiği müzik parçasından ilhamla tasarlandı. Delikli melodiyi kesintisiz bırakan bir çıta sistemi ile yapıyı öne çıkarır. Kabuk ışığın geçmesine izin verir, ancak içeridekiler için mahremiyeti korur.”

Müzikal duvar resmini oluşturmak için CCY Architects, Chopin’in kompozisyonunu alıp metale aktarmış.

Cephede, koruyucu alüminyum ve çinko kaplamalı ince bir çelik levha olan galvalüm kullanılmış.

Delikli bir çelik merdiven, cepheden oluşan ışık desenlerinin merdiven boşluğundaki üç açıdan da görülebilmesini sağlamış.

Ofis, 19. yüzyıl mirasını korumak için “Müzik Kutusu”nun oranlarını ana evinkilere benzer tutmaya özen göstermiş.

Eve 1970’lerde yapılan bir ekleme yıkılmış. Orijinal yapı, daha önce olduğu yere tam olarak yerleştirilmeden önce yeni temeller ve bir bodrum yapmak için kısa bir süre kaldırılmış.

Baca yangınında kavrulan kirişler de dahil olmak üzere evin tüm orijinal malzemeleri olduğu gibi bırakılmış ve sürgülü pencereler özenle restore edilmiş.

Metal ağdan ama evin eski merdivenlerinin tarzında yeni bir merdiven inşa edilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın