Askıda Eskiz

Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde iki öğrencinin girişimi ile kurulan "Askıda Eskiz" platformu, maddi anlamda sıkıntı çeken fakülte öğrencilerine 2014 yılından beri yardım eli uzatıyor.

Büşra Kama ve Fatma Mehmetoğlu, projenin hikayesini şöyle anlatıyor:

Bundan üç buçuk sene önce; Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ikinci sınıf öğrencisiyken bölümümüzün masraflarından dolayı okulu bırakan arkadaşlarımız olduğunu gördük. Bu durum üzerine düşünürken 2014’te Askıda Eskiz’i kurduk.

Fırınlarda “askıda ekmek” ile fazla olan ekmek bir sepete bırakılır ve ihtiyacı olan kişi de gelir para vermeden askıda ekmekten ihtiyacı kadar ekmek alır. Yani ne yardım eden ekmek alanı bilir, ne de alan yardım edeni… Biz de aynı okulda olduğumuz için öğrenci arkadaşlarımız rencide olmasın diye yardım eden ile yardım alan kişi arasında bir etkileşim olmasını istemedik. Bu nedenle projenin ismi Askıda Ekmek’ten, Askıda Eskiz’e evrildi.

Askıda Eskiz’in amacı, mezun olan arkadaşlardan malzemeleri toplamak ve ihtiyacı olanlara ulaştırmak. Oluşum çok güzel ilerlerken bunun yeterli olmadığını farkettik ve gönüllü olan arkadaşlar cüzi bir miktar para vererek damlaya damlaya göl olur mantığıyla ihtiyacı olanlara burs sağladık. Bunu gören hocalarımız destek olmak istedi ve bursları gönüllü hocalarımızdan sağlamaya başladık. Yaptığımız her şey kişinin rencide olmaması için gizli yapılıyor ama bir deftere hep not ediliyor. Zamanla proje teslimi sürecinde çıktısını alamayanlar için de destek vermeye başladık. Yıl sonunda ihtiyacı olan arkadaşlara market çekleri de dağıtıyoruz. 2014 yılında gönüllü olarak başladığımız bu uygulamaya gelen destekler de yıllar geçtikçe arttı. Şehrimizdeki serbest mimarlar da Askıda Eskiz’e sıfır malzemeler alarak ya da burs desteğiyle bağışta bulunuyorlar.

İhtiyacı olanlara şu şekilde ulaşıyoruz; dönem başlarında temel tasarım sınıflarına gidip yeni gelen arkadaşlara Askıda Eskiz’i anlatıyoruz. Aynı zamanda ilk başladığımızdan beri kullandığımız Askıda Eskiz Facebook sayfası var. İsteyenler bu şekilde bize ulaşıyor. Askıda eskiz sayesinde çizim masaları, kartonlar, kalemler, boyalar, maket bıçağı, cetveller aklınıza gelebilecek her tür mimari malzeme ihtiyacı olana ulaştırılıyor. Bizler mezun olacağımız için, sürekliliği sağlamak adına bu görevi 2018 yılında gönüllü olan alt sınıflardaki arkadaşlara devrettik. Askıda Eskiz aynı işleyişi ve gelişimi ile hala okulumuzda devam ediyor. Dileriz diğer mimarlık fakültelerinde de böyle yardımlaşmalar çoğalır. 

Etiketler

2 yorum

  • sami-yaylali says:

    Harika bir girişim olmuş. İyiliği çoğalttıkları için Büşra kama ve Fatma Mehmetoğlu hanımefendileri tebrik ederim. Umarım diğer üniversitelerimizde de böyle güzel uygulamalar görürüz.

  • faruk-ozgokce says:

    2014 yılında başlayan bir girişim bu zamanlara kadar gelmiş. Tebrik etmek lazım. Elden geldiğince de benzer şekilde yardım etmek lazım. Aylar öncesinde başlayan girişimler varsa, keşke kendileri de böyle haber veya görüşler girse de bu arkadaşlar gibi diğerlerine örnek olsa. 🙂

Bir yanıt yazın