Aşk da Mimarlığa Dahil…

Bienal'in bağımsız sergilerinden Fundamentally Hong Kong, insan yaşamına dair sorular soran en özel çalışmalardan biri.

Geçtiğimiz hafta Venedik Mimarlık Bienali için Venedik’teydik. Aklımızda pavyonlar vardı ancak bienal sergilerinden çok farklı bir noktadan konuya yaklaşan bir sergi vardı ki bizi cezbetti. Arsenale’de bienal alanından çıkar çıkmaz karşınızda göreceğiniz “Fundamentally Hong Kong? Delta Four 1984-2044” sergisine adım atar atmaz bütünüyle bizden, salt mimarlığı değil insan yaşamını keşfeden bir çalışmada bulduk kendimizi. Tabii bu keyifli sergiye dair fikir sahibi olmamız için küratörleri Alvin Yip ve Ivan Fu da bizlerle birlikteydi.

Sergi, Çin’in megakentlerinin yer aldığı Pearl River Delta bölgesi ve özellikle Hong Kong kentindeki insan hayatını mercek altına alıyor. Yaşamın farklı karelerine tanıklık ettiğimiz sergide anlatımı kolaylaştıran ve keyifli hale getiren dört kısa film yer alıyor. Her biri insan hayatındaki temel konulara odaklanan filmler aşkı, ölümü, hayatta kalma mücadelesini bu kentlerde yaşayan insanların gözünden sunuyor.

Küratörlerin niyeti gayet basit ve samimi: “Bienalde zaten birçok enstalasyon yer alacak. Biz enstalasyon yapmak değil, hayatı ve mimarlığı birlikte sorgulamak istedik.” diyorlar. Mekana dair farklı bir kavrayış geliştiren ekip “Bu sergide star mimarlar, tanıdık binalar yok” diyerek gündelik yaşamın mimarisini ortaya koymaya çalışıyor.

Filmlerdeki mekanı somutlaştırmak için ise her ekranın yanında farklı ekipler tarafından yapılmış kent maketleri konumlandırılmış. Bir filmde babasını kaybetmiş bir insanın külleri gömmesi için mekan arayışına tanıklık ederek ölüm mekanlarını görüyor, bir diğer filmde orta yaşlı bir çiftin şantiyeye dönüşmüş bir kentte yeniden mutlu olma çabasını seyrediyorsunuz. Serginin Fundamentals teması ile nasıl bir bağ kurduğunu ise küratörler şöyle açıklıyor: “Bu sergide duygular ve tutku “Fundamental”ın ta kendisi. İnsanoğluyla ilgili en temel konuları ele aldık. Aşk, ölüm, insanların yapmak zorunda olduğu tercihler… Bunların hepsi mimarlığa dahil.”

Sergi zaman aralığını 1984-2044 olarak belirlemiş.1984, Hong Kong’un İngiltere’den Çin’e geri verildiği yıl olduğu için sergi bu tarihten başlatılmış. Kentin ve Pearl River Delta bölgesinin son 30 yılda büyük değişimler geçirdiğini belirten ekip sergide sosyal ve kültürel dokuyu yansıtarak önümüzdeki 30 yıl için de yeni çıkış noktalarının yaratılması için bir tartışma zemini sunuyor.

Bienalde mimarlıktan çok daha fazlasını görmek isteyenler için şiddetle tavsiyemizdir; görmeden geçmeyiniz!

Etiketler

Bir yanıt yazın