Asırlık okul onarım bekliyor

Sarıyer Vehbi Koç Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nin 133 yıllık ek binası bakımsızlıktan dökülüyor.

Okul yönetimi uyarıyor: “Sonu Milli Eğitim Müdürlüğü ve Galatasaray Üniversitesi binasına benzemesin…”

Neredeyse her gün, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle kendiliğinden yıkılan ya da yanan, kül olan tarihi bir bina haberi duyuyoruz. Bazen bürokratik engeller, bazen duyarsızlık nedeniyle kimsenin yüzüne bile bakmadığı bu binalarla birlikte bir tarih de yok oluyor ne yazık ki… Çoğunlukla da göz göre göre yaşanıyor bu vakalar. Tehlikenin farkında olan vatandaşın ya da kurumların onca uyarısına, onca ikazına rağmen…

ÖĞRETMEN EVİYDİ

Bu girizgâhtan anlaşılacağı üzere, bugün yine bir tarihi binayı taşıyorum manşete… Aslında asırlık bir binayla ilgili endişeleri desem daha doğru olacak. Zira söz konusu bina, tam 133 yaşında ve kelimenin tam anlamıyla bakımsızlıktan dökülüyor.

Üstelik burası bir okul binası. Sarıyer Vehbi Koç Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ne devredilen ek binadan söz ediyorum. Lisenin bahçesinde bulunan, 1880 yapımı tarihi bina, kısa bir süre öncesine kadar öğretmenevi olarak kullanılıyordu. Fakat bu eğitim öğretim yılının başında Vehbi Koç Lisesi’nin turizm lisesine dönüştürülmesiyle birlikte okula devredildi.

Tarihi bina, uygulama oteli olarak kullanılacak. Yani turizm lisesi öğrencileri burada staj yapacak. Gelin görün ki fotoğrafta da görüldüğü üzere bina harap durumda. Okulun ciddi bir tadilata ihtiyacı var.

Okul yönetimi, binanın geçtiğimiz aylarda yanan İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası ile Galatasaray Üniversitesi’yle aynı akıbete uğramasından endişe ediyor. Okul müdürü Maksut Balmuk, “Tarihi bina okulumuza tahsis edildi. Bundan memnunuz fakat binayı faaliyete sokabilmek için tadilat gerekiyor. Böylece bir tarihi eseri daha kurtarmış ve eğitime kazandırmış olacağız” diyor…

Metrobüs durağında kelle koltukta

Küçükçekmece Metrobüs Durağı’nda büyük bir tehlike var. Her an bir yolcunun canına mal olabilecek bir tehlike… İstasyona öyle acayip bir üstgeçit yapılmış ki, geçidin ayağı yerleşim bölgesine değil, E-5’in orta yerine iniyor. Geçitten inen vatandaş da evine ulaşmak için otoyolda karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor. Tabii kelle koltukta… Tahmin edersiniz ki hal böyle olunca da kazasız, olaysız gün geçmiyor. Bakın önceki gün bir kaza atlatan okuyucumuz, neler anlatıyor: “Karşıdan karşıya geçmeye çalıştığımız yer otoyol. Üstelik de keskin bir viraj ve yolun hemen yanında fidanlık var. Ağaçlar yola doğru eğilince sürücülerin de yayaların da görüş açısı tamamen kapanıyor. Hızla ilerleyen bir aracın altında kalmaktan son anda kurtuldum. Burada birinin can vermesi an meselesi…”

Etiketler

Bir yanıt yazın