Arts and Crafts Hareketinden Esinle: Red House

Kraliyet İngiliz Mimarlar Enstitüsü (RIBA), House of The Year 2022 ödülünü David Kohn Architects tarafından Dorset kırsalında tasarlanan çağdaş yeni bir aile evi olan Red House'a verdi. Arts and Crafts hareketinden esinlenen yapıda mimari stil, kasıtlı olarak kışkırtıcı bir şekilde yeniden yorumlanmış.

Fotoğraf: Will Pryce

RIBA tarafından 2013 yılından beri verilen House of The Year ödülü, Birleşik Krallık’ta bir mimar tarafından tasarlanan en iyi, yeni ev veya ek binaya veriliyor. Ev tasarımında mükemmelliği ve yeniliği destekleyen ödülün önceki kazananları arasında House on the Hill (2021) ile Alison Brooks Architects, House Lessans ile McGonigle McGrath (2019), Lochside House ile HaysomWardMiller (2018), Murphy House ile Richard Murphy Architects (2016), Flint House ile Skene Catling de la Peña (2015), Stormy Castle ile Loyn & Co (2014) ve Slip House ile Carl Turner Architects (2013) yer alıyor.

Dorset kırsalının tepelerinde yer alan Red House, aydınlık ve havadar bir iç mekana sahip olacak şekilde tasarlanmış. Zemin kat, açık bir plan aracılığıyla pratik ve erişilebilir yaşam kolaylığı sunarken, belirli kapalı alanlarda hareketli duvarlar yoluyla daha fazla mahremiyet ve rahatlık sağlanmış. Bir sanat koleksiyoncusu ve ailesi için tepenin en üst kısmında inşa edilen ev muhteşem bir manzaraya hakim olacak şekilde planlanmış.

Tasarım, ev sahiplerinin gelecekteki erişilebilirlik ihtiyaçlarına uyum sağlayabilecek bir ev talebi üzerine hayata geçirilmiş. Tuğla işçiliğinin kırmızı tonu, kapıları, pencere çerçevelerini ve çatı kanopilerinin alt tarafını renklendiren yeşil ile yoğun bir tezat oluşturulmuş. Evin tüm odalara yayılan çıkıntılı bölmeleri, dairesel ve yarım daire biçimli pencereleri ve kalın grafik çizgiler çizen drenaj boruları göze çarpan diğer ayrıntıları olmuş.

İçeride yerleşim, dolapları, kullanım alanlarını ve banyoları barındıran altı “depolama kulesi” etrafında düzenlenmiş. Bu kuleler, kat planını bölerek her seviyede farklı bölgeler oluşturmuş.

Zemin katta, kavisli nişinin içerisinde yemek odası ile piyanonun bulunduğu bir oturma odasını içeren bir dizi aile yaşam alanı oluşturulmuş. Dört yatak odası ve bir çalışma odasından oluşan birinci kata kıvrımlı bir merdivenle çıkış sağlanmış. Diğer karakteristik iç detaylar olarak açık ve beyaz boyalı blok duvarlar, köşeli, camlı bir lobi ve kavisli mavi bir vestiyer ünitesi tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın