Artakalanın Mimarisi: Saltviga Evi

Kolman Boye Architects'in tasarladığı konut, Norveç'in güney kıyısında bulunuyor.

Fotoğraflar: Johan Dehlin.

Bir deney olarak başlayan çalışma, Norveç’in güney kıyısında pastoral bir ahşap konut olan Saltviga Evi ile sonuçlanmış. Denize bakan ormanlık bir arazide yer alan bu aile evi, tasarımcıları Erik Kolman Janouch ve Victor Boye Julebäk tarafından 2013 yılında kurulan İsveç merkezli stüdyo Kolman Boye Architects’e göre ‘incelik’ düşünülerek tasarlanmış.

Bu yaklaşımın altını çizen ve Saltviga Evi’ni öne çıkaran husus, Dinesen marka meşe kalaslarının üretiminden elde edilen kesitlerin kullanılması. Bunlar evin çatısını ve dış duvarlarını dokuyarak eve kiremit benzeri bir görünüm kazandırıyor.

Kolman ve Boye, hem rahat hem de çevreye duyarlı bir ev tasarlamayı amaçlamış. Ahşabın zekice kullanımı yanı sıra kabin ve kırsal ev tipolojisinde de tecrübeli olmaları sebebiyle, evde kullanılan her kesilmiş parça kontrol edilmiş ve Norveç’in zorlu hava koşullarına karşı dayanıklılığı test edilmiş.

Evin yerleşimi de çevresine saygı gösterecek şekilde kurgulanmış. Arketipik bir ev gibi şekillendirilmiş basit bir ana hat ile yapı iki ana hacme bölünmüş. Açık ahşap teraslar, meşe ağaçlarını mekanın içine katarak yapıyla bir kılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın