Art Basel’deki Protestolar Polis Müdahalesi ile Son Buldu

İsviçre polisi, Tadashi Kawamata'nın "Art Favelası"ndaki protestocuları zorla tahliye etti.

Art Basel’deki işgalciler geçtiğimiz Cuma akşamı yerel polis gücüyle sert bir karşılaşma yaşadı. Tadashi Kawamata’nın Art Favela’sını (serginin ana girişi önüne kurulan izinli kulübeleri) ele geçiren ve parti yapan yüze yakın protestocu zırhlı Basel polisi tarafından tahliye edildi. Konuşmacıya göre yanlarında bir eşek bulunan grubun altını çizmek istediği fikir: “gecekondu kurulumunu dünyanın en büyük sanat fuarının bir parçası olarak dahil etmenin çöküşüydü.”

Yerel gazete Basellandschaftliche Zeitung’un haberine göre, baskın, taş atan protestocularla, durumu kontrol altına almak için ölçüsüzce göz yaşartıcı gaz uygulamaya başlayan polis arasındaki sokak savaşını başlatan şey oldu. Cumartesi sabahına kadar sahne temizlendi ve Art Basel ziyaretçilerinin çoğu sadece önceki akşamın çalkantılı sahnelerinin dağınık kalıntılarını fark ettiler.

Oysa ki yerel basında nispeten şiddetle son bulan bu olayın sorumluluğunu kimin alacağına dair sorular kaldı. Basler Zeitung gazetesinin polis müdürü Baschi Dürr ile yaptığı bir röportajda, Kawamata’nın Favela’sına kendi doğaçlama külübelerini ekleyen, alanı terketmeyi ya da büyük PA müzik sistemlerinden gelen sesi kısmayı reddeden protestocular geldikten sonra polisin, sanat fuarı organizatörleri tarafından arandığı söylemi yer alıyor. Göz yaşartıcı gazın kullanımının ölçülü olup olmadığı sorusuna yanıt olarak Dürr, her ne kadar kişisel olarak yapay Favela’ya sempati duymasına rağmen, eylemciler sandalyelerle saldırırken, polislerin kendisini savunmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca öncesinki durumu görüşmeler yoluyla bitirme girişimleri başarısız olmuştu diye de ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın