ArkNat İskandinav Mimarlık Festivali

2019 ArkNat İskandinav Mimarlık Festivali, High Coast’ta düzenlendi.

2019 ArkNat İskandinav Mimarlık Festivali, High Coast’ta düzenlendi.

ArkNat İskandinav Mimarlık Festivali, üçüncü kez İsveç’te farklı ülkelerden gelen mimarlık öğrencilerinin katılımıyla düzenlendi. Festival, doğasever ve Frilutsbyn girişimcisi Jerry Engström ile işbirliği içinde olan Sweco Architects tarafından düzenleniyor. Festivalin yapıldığı High Coast bölgesi ise, doğal yapısı ve doğal manzaraları ile dünya mirası alanı olarak belirlenmiş bir bölge.

Atölye başlangıçta İskandinav ülkelerinden gelen öğrencileri içermeyi amaçlıyordu, ancak bölge dışından yüksek nitelikli öğrencilerden başvuru aldıktan sonra organizatörler yalnızca portfolyo kalitesine odaklanmaya karar verdi ve dünyanın her yerinden öğrencileri dahil etti.

Festivalin amacı, doğa ile insan arasında mimarlık üzerinden bir köprü kurmak ve doğayı öğrencilerin bakış açısından yeniden keşfederek doğanın deneyimine katkıda bulunmak. Bu bağlamda, ArkNat 2017 ve 2018’de olduğu gibi, öğrenciler açık havayı ve doğayı tecrübe etmek isteyenler için belirlenmiş güzergahlara özel dinlenme durakları ve barınaklar inşa ettiler. Katılımcılar 3 farklı takıma ayrıldı: Orman Takımı, Deniz Takımı ve Dağ Takımı. Üç bölgedeki yapı da bulunduğu alanın benzersiz doğal özelliklerini öne çıkarmak için tasarlandı.

Katılımcılar önce kendilerine tahsis edilen alanları toplu ziyaret ettiler ve sonra fikirlerini diğer katılımcılara bireysel olarak sundular. Toplu oylama sonrasında, her bölge için bir ana fikir belirlendi ve ekipler tasarımlarını detaylandırmaya başladı.Yaklaşık 6 gün sonra, tasarımların inşaatı mimar ve mühendislerle karışıklı kritikler eşliğinde başladı. Festival süresince öğrenciler projeyi uluslararası mimarlar, tasarımcılar ve mühendislerle kritikler eşliğinde sürdürdüler.

İnşa süreci belirli bir noktadan sonra alanda yapılmaya başlandı. Bu noktada, malzemelerin taşınması için dağ ekibine helikopter desteği sağlandı. 14 günlük atölye çalışmaları sonucunda ekipler tasarım ve yapımını tamamladıkları binaları beraber ziyaret ederek bölge halkına açtılar.

2017’de ilk kez ArkNat Mimarlık Festivali’nin yaratıcılarından biri olan Martin Björklund, Örnsköldsvik’deki Sweco’da çalışıyor. Björklund atölye ile ilgili şunları söyledi: Plan, mimarlık öğrencilerini seminerlere ve atölyelere davet etmenin yanı sıra, teori ve pratiği ve tasarım ile doğa ve mimari arasındaki etkileşimi zorlayan pratik, yönetilebilir bir bina inşa etmekti. Geçmiş yıllardaki ve bu yılki mimarlık festivallerinin sonuçlarına baktığımızda planın başarılı olduğunu ve hedefe ulaşıldığını görebilirsiniz. İnsanlar bir süre doğada kalmak, doğanın ortasında oturmak ve kendilerini iyi hissetmek istiyorlar. Bağlamı direk alanda değerlendiriyor, keşfediyor ve barınağı kullanabilecek kişilerin (turistler, yürüyüşçüler, yerel insanlar ve orman sahipleri) doğası ve istekleriyle uyumlu bir barınak oluşturuyorlar. Okulda çoğunlukla teorik çalışmalar ve bildiri ve bilgisayar çizimleri var. ArkNat’da fikirden tasarıma ve inşaata kadar tüm süreçler katılımcılara açık.

Etiketler

Bir yanıt yazın