ARKIV’den Seçtiklerimiz – Yalova

Türkiye'nin Mimarlık Arşivi ARKİV'de yer alan inşaatı tamamlanmış projelerden oluşturduğumuz seçkide bu seferki durağımız Yalova.

Çağlayan & Alper Evi (Per Se Mimarlık – 2022)

1990’larda inşa edilmiş, 11 konuttan oluşan bir site içinde yer alan Çağlayan & Alper Evi Per Se Mimarlık tarafından projelendirildi. Yapı Mimarlık Yıllığı 2022’de yer alıyor.

“Çağlayan & Alper Evi Yalova Güneyköy’de yer almaktadır. Proje, mevcut villayı genç bir çiftin hafta sonu evine dönüştürmeyi amaçlayan kapsamlı bir yenileme projesidir. Yenileme, planın güncel ihtiyaçlar doğrultusunda revize edilmesini, aynı zamanda mevcut malzeme paletinin bütünüyle yeniden ele alınmasını içermektedir:

Zemin katta tuvalet büyütülerek banyoya dönüştürülmüştür. Mevcut çalışma odasının (stüdyo olarak yeniden işlevlendirilmiştir) kapısı, hem evin giriş kapısı, hem de antre ile; mutfak penceresi ise mutfak kapısı ve genişleyen bahçe çıkışı ile hizalanmıştır. Bu hizalamalar mekanı daha akışkan hale getirmiştir. Stüdyo, kış bahçesinin ilavesi sayesinde bahçeyle daha doğrudan bir ilişki kurmuştur.”

Yalova Termal Tesis (PDG Mimarlar – 2020)

Yalova’nın Dereliköy, Armutlu bölgesinde konumlanan Yalova Termal Tesisi, Benim Kentim Yalova konutlarının kesişim noktasına yerleşmektedir. Yerleştiği hareketli topografya içinde kotlara gömülen proje bulunduğu zeminle bağ kurmaktadır.

Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezi (EAA-Emre Arolat Architecture – 2010)

Emre Arolat Architects tarafından tasarlanan Raif Dinçkök Kültür Merkezi, Yalova’da bulunuyor.

“Akkök tarafından inşa edilecek olan ‘kültür merkezi’nin kentle kuracağı ilişkinin biçimi, bu tasarımın ana ölçütü olarak ortaya çıkıyor. Farklı mecralarda derinleştirilerek okunmaya çalışılan bir kentin ve onun kullanıcılarının, inşa edilecek yapıya karşı alacakları pozisyonun önemsendiği bu tasarım, “pırıltılı” bir yapının bu özgül yerde oluşturması söz konusu olan “baskı”dan uzak durmayı hedefliyor.”

“Çağdaş mimarlık söylemleri adına kolaylıkla düşülebilecek bir tuzak olarak neredeyse her an, her yerde beliriveren “buyurgan ve öğretici bir tasarım yönelimi”nden olabildiğince kaçınan yapı, arazinin batı yönüne çekilip en kenara yaslanarak önünde yer alacak olan “özel arboretum”a yer açıyor. Böylelikle inşa eden, kullanıcı’ya kültürün nasıl tüketileceğini “o” yere koyduğu yapı ile öğretmeye kalkmıyor. Tersine, söz konusu tasarım büyük ölçüde bir “ucu açıklık” içeriyor.”

Gemak Tersanesi Yönetim Binası (CM Mimarlık – 2020)

CM Mimarlık tarafından tasarlanan Gemak Tersanesi Yönetim Binası 2020 yılında inşa edildi.

Aksa Akrilik Genel Merkezi İç Mekan Tasarımı (Escapefromsofa – 2017)

Yalova’da bulunan Aksa Akrilik Genel Merkezi için iç mekan tasarımı, mimari danışmalık ve kontrolörlük hizmetleri Escapefromsofa tarafından verildi.

“Sağlam ve kübik duruşuyla öne çıkan yan binalar, çelik ve cam konstrüksiyondan orta birimin şeffaf ve ferah yapısıyla dengeli bir kontrast oluşturuyor.”

Sol bina geniş ortak çalışma alanları ve idari odalara ayrılırken sağ bina showroom, konferans odası ve küçük bir amfi tiyatro odasını içeriyor.”

Yalova’da bulunan ve ARKIV’de yayınlanan, uygulanmamış projelerin tümünü buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın