ARKIV’den Seçtiklerimiz – Tekirdağ

Türkiye'nin Mimarlık Arşivi ARKİV'de yer alan inşaatı tamamlanmış projelerden oluşturduğumuz seçkide bu seferki durağımız Tekirdağ.

ATK Lojmanları (Mimarlar ve Han Tümertekin -1998)

Mimarlar ve Han Tümertekin tarafından tasarlanan ATK Lojmanları, Çerkezköy’de bulunuyor.

ATK Lojmanları, organize sanayi bölgesinde üretim yapan bir tekstil kuruluşunun lojmanlarıdır. Üçer katlı iki kütlenin eğriselliği onları eklenemez, büyüyemez ve tek defeya özgü kılar. Bu tavır çevreyi oluşturan endüstri yapılarının temel özelliğine karşıdır ve konutları ayrıştırır.

  SIO Automotive Yeni Üretim Tesisi ve İdari Binası (BBMD Bingöl Barka Mimarlık ve Danışmanlık – 2015)

Bingöl Barka Mimarlık’ın tasarladığı üretim tesisi ve yönetim binasının inşası 2015 yılında tamamlandı.

“SIO Automotive Yeni Üretim Tesisi ve İdari Binası, firmanın mevcut üretim tesislerinin yan parselinde yer almaktadır. Kot farkının bulunduğu bir arazide yer alan proje, mevcut tesis ile doğrudan ilişkili olacak şekilde planlanan ve kısmi bodrum katında depo hacimleri olan yeni üretim holü, yönetim birimleri, yemekhane ve servis mekânlarını içeren idari bina ve bir arıtma tesisinden oluşmaktadır.”

“Tesisin ön plana çıkan bölümü olan idari bloktur. Bloğun mimarisinde önerilen çatı bahçeleri, avlular, çift yönden ışık alan hacimler, çatı ışıklıkları, galeri boşlukları ve seçilen malzemeler ile konforlu açık ve kapalı mekânlar dizisi yaratılması amaçlanmıştır.”

Doluca Şarapçılık (SANALarch – 2011)

SANALarch Mimarlık tarafından Tekirdağ’da tasarlanan Doluca Şarapçılık binası 2011 yılında tamamlandı.

Şarap yapımı romantik, hayat dolu ve unutulmaz bir öykü; ancak bir organize sanayi bölgesinde anlatım söz konusu olunca yakın çevre ile ilişki kurgusu ve şarabın yapım öyküsünde zihinde iz bırakabilmek için mimari merkezi konuma alınıyor.”

“Arazi; ziyaretçi bilgilendirme merkezi, içinde bulunduğu florayı kutlayan deneysel bir bağ ve bahçe, yönetim ofisleri ve şarap üretimi tarafından paylaşılıyor.”

Beyaz Ev (Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri (NSMH) – 1997)

Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri (NSMH) tarafından tasarlanan konut projesi, Tekirdağ Saray’da bulunuyor.

“Her yapı birçok açıdan ele alınabilir. Bu yapı da… Burada anlatılacak olanlar nasıl inşa edildiği hakkındadır. Hızlı bir araba sürüşüyle bile bir saatten daha fazla zaman alan büro-şantiye uzaklığı gitme sıklığını; gitme sıklığı da sonucu doğrudan etkiliyor. Bu yüzden yapım yöntemiyle ilgili noktalarda başlangıçta karar veriyoruz. Bu yapıda da, şantiyeye seyrek gideceğimizi baştan varsayarak nasıl yapılacağının kararlarını da almış olduk.”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kompleksi (Lift Studio – 2022)

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ulusal yarışma için hazırlanan ve birincilik ödülü kazanan projede; arazi koşulları, mevcut kent yerleşimi verileri ve kentsel gelişim projeksiyonu değerlendirilerek, bir tasarım önerisi geliştirilmiştir.

“Proje; Belediye Hizmet Binası, Kent Meydanı ve Kent Parkı’nı kapsamaktadır. Yerleşim alanı itibariyle kentin gelişiminde jeneratör yapı etkisi gösterecek tasarımda, kamusal kullanım ön planda tutulmuş, Kent Meydanı, Kent Parkı ve Belediye Hizmet Binası arasında zemin kotu ilişkisi kuvvetli bir karakter olarak kurgulanmıştır. Hizmet Binası, klasik bir belediye binasını sorgulayan bir tavırla ele alınmıştır.”

Tekirdağ’da bulunan ve ARKIV’de yayınlanan, uygulanmamış projelerin tümünü buradan inceleyebilirsiniz.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın