ARKIV’den Seçtiklerimiz – Muğla

Türkiye'nin Mimarlık Arşivi ARKİV'de yer alan inşaatı tamamlanmış projelerden oluşturduğumuz seçkide bu seferki durağımız Muğla.

Ahmet İğdirli Evi (Şans Mimarlık – 1996)

 

Bodrum, Yalıkavak’da uygulanmış olan konut 36.000 m2 büyüklüğündeki arazide yapılan yedi evden biri.

“Planlamanın temelinde geleneksel taş evlerdeki çözümler örnek alınıp yöresel malzemeler kullanarak yeni bir bakış açısı ile çözüm arayışları vardır. Batı yönüne eğimli ve doğal yapıya uygun teraslanmış olan arazide mevcut ağaç dokusu ve doğal teraslar korunup çevre verilerini mimariye dahil edecek çözümler arandı. Farklı yükseklikteki iki ana kütle tek katlı giriş ile bağlandı.”

Ataköy Evi (PIN Architects – 2020)

PIN Architects tarafından tasarlanan villa 2020 yılında, Akyada’da inşa edildi.

“Brüt beton bir evde olabilecek en doğru ışığı maksimum şekilde içeriye alabilecek imkanları zorlarken yapının toprakla olan ilişkisi de en aza indirilmeye çalışılmıştır. Beton gibi plastik bir malzemeyi görünür ve karakteristik bir şekilde kullanarak hem istenen formlar elde edilmiş hem de yapım ekonomisi sağlanmıştır.”

“Zemin kat üst kata göre 45 derece açı ile güneybatı yönüne doğru kırılırken, plandaki bu kırılma üst katta yapılmamıştır. Bu sayede üst kat yaşam alanının ön terasına doğru 6 metrelik bir konsol yaparak aynı zamanda zemin kattaki yaşama alanının terasında saçak vazifesi görürken üst katta master yatak odasına da bir kuzey terası imkanı sağlamaktadır. Üst katta ayrıca güney yönünde ortak banyosu olan 2 oda bulunmaktadır.”

Bodrum Ticaret Odası Hizmet Binası (Stüdyo501 Mimarlık – 2017)

Stüdyo501 Mimarlık tarafından tasarlanan Bodrum Ticaret Odası Hizmet Binası, 3 Ağustos 2015’te açılan yarışmasında 1’inci olan proje ile elde edildi ve inşaatı 2017 yılında tamamlandı.

“Yapının dış cidarı için önerilen prekast beton dış cephe panellerinden oluşan kabuk sistemi, simgesellik, iç-dış mekân ilişkisini bütünlemek, ışığın verimli kullanımı ve ısı kontrolü gibi 4 temel amaç çerçevesinde oluşturulmuştur. Önerilen cephe sistemi Bodrum’un geleneksel mimari tipolojisine zarar vermeyecek şekilde sade ve modern bir şekilde ele alınmış, iç mekanın ihtiyaçları baz alınarak doluluk boşluk sıklıkları ayarlanmış, tekdüzelikten uzak ama bina genelinde bir kimlik bütünlüğü oluşturacak şekilde kurgulanmıştır.”

Demir Tatil Köyü (Turgut Cansever Mimarlık -1987)

Turgut Cansever’in tasarladığı, tatil köyü projesi, 1992 yılında Ağa Han Ödülü’ne layık görüldü.

“Demir Tatil Köyü, tarihi Bodrum şehrinin kuzeyindeki Mandalya koyunda, Ege Denizi ile Akdeniz’in kesiştiği noktada bulunmaktadır. 50 hektarlık arazi, milli park alanıyla çevrilmiş bir koyda bulunuyor. Bugüne kadar 9 farklı tipte villadan oluşan 35 birim gerçekleştirilmiş. Villaların tümü orta sınıf Türk aileleri için tatil evleri olarak yapılmış. Gerçekleşen bu villalar çok daha büyük bir yerleşim ve gelişme şemasının ilk aşamasını oluşturmakta. Villa tipleri ve arsa büyüklükleri, inşaat malzemeleri aracılığıyla -taş, beton ve ahşap- değişik hacimler, biçimler ve kütleler yaratmak üzere çeşitlendirilerek kullanılmış. Müşteriler arsa içinde evleri için istediklerini seçmekte özgürdürler, tek koşul, yeni yapılan bir yapının komşu yapıların deniz manzarasını kesmemesi, her konutun denizi görmesidir. Arsalar büyüklük olarak standart fakat biçim olarak farklı. Taş duvar dokusu ve renklerdeki çeşitlilik, mükemmel biçimlendirilmiş bahçeler ve teraslar ve farklılaşmış ama biçimlenişi iyi kontrol edilmiş villalar doğal bir yerleşim havası yaratıyor. Turgut Cansever, projenin hem tasarımcısı hem müteahhiti hem de uygulayıcısı.”

Ertegun Evi (Turgut Cansever Mimarlık -1987)

Turgut Cansever’in iki kanatlı tarihi Salih Efendi Konağı’nı koruyarak, Ahmet ve Mica Ertegün için tasarladığı konut projesi, 1980 yılında Ağa Han Ödülü’ne layık görüldü.

“Bodrum, antik adıyla Halikarnas; güzel bir limana, olağan üstü bir kaleye ve Ertegün Evi’nin de aralarında olduğu geleneksel Türk evlerine sahip bir şehir. Ertegün Evi, orjinal halinde, tek bir kapıyla birleştirilen iki yapıdan oluşmakta. Ev 1973 senesinde, eski strüktürden tamamen bağımsız bir ekle, yazlık konuta dönüştürüldü. Eski yapı taştan inşa edilmiş ve dar pencereli iken yeni yapılan ekte yuvarlak beton kolonlar, ahşap bölücü duvarlar, kapılar ve yaşam alanına ışık ve hava sağlayan, meşe ağacından yapılmış ayarlanabilir panjurlar kullanıldı. Eski bina ile yeni bina arasında, iç mekanlarda, serbest bir akış elde edildi.”

Gümüşlük Akademisi (Hüsmen Ersöz Mimarlık – 2000)

Hüsmen Ersöz Mimarlık tarafından tasarlanan Gümüşlük Akademisi Bodrum, Gümüşlük’te yer alıyor.

“Gümüşlük’e bakan bir yamaçta kuruludur. Yapı, tasarım ilkesi olarak topografyanın eğrilerine uymayı amaçlamıştır. Silüette de Anadolu köylerinin görüntüsüne öykünmüştür. Konaklama ve eğitim yapılarından oluşur. Konaklama üniteleri ahşap, eğitim yapıları beton malzeme ile üretilmiştir. Mimar, Bodrum’un mevcut imar uygulamasına bir alternatif amaçlamıştır.”

Kaktüs Apartmanı (Deren Uysal Mimarlık – 2018)

Deren Uysal ve Levent Uysal tarafından tasarlanan konut yapısı Muğla Marmaris’te bulunuyor.

“Plan kurgusundaki ikiliği üçüncü boyuta taşıyan yapı kabuğu ormana doğru yönelir ve yarı açık mekanlar vasıtasıyla ormanı kucaklar. Böylelikle iç mekanlar, yarı açık balkonlarla birlikte dış mekanla ve orman manzarasıyla bütünleşmiş ve buluşmuş olur. Balkonlarda doğal ışık ve hava sirkülasyonunu korumak ve fakat kontrollü bir mahremiyet sağlamak amacıyla boşluk örgülü tuğla duvarlar yarı geçirgenlik üretir ve yapı kabuğunu, balkonların yan yüzeylerinde özelleştirir. Bu detay, yapının ruhundaki yalınlığa paralel olarak kendini kabuğun içinde gizler, kabukla hemhal olur ve minör boşluklarını mekana sunar.”

Klüp Ora Tatil Köyü (Cengiz Bektaş Mimarlık İşliği – 1990)

Cengiz Bektaş’ın Muğla, Bodrum’da tasarladığı, yapımı 1990 yılında biten tatil köyü projesi.

Nail Çakırhan Evi (Nail Çakırhan -1971)

Nail Çakırhan’ın kendisi ve eşi için Akyaka’da tasarladığı, yapımı 1971’de biten konut projesi 1983 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü.

“Hiç bir zaman mimarlık eğitimi almamış olan Nail Çakırhan’ın ilk mesleği gazetecilik ve şairlikti. Nail Çakırhan’ın yapıya olan ilgisi 40’lı yaşlarında, arkeolog olan eşi Halet Çakırhan’a arazi çalışmalarından eşlik ettiği sırada başladı. Yaklaşık on yıl, yapı projelerinde denetçilik yapan Çakırhan; annesinin eski, yerel yöntemlerle yapılmış evini, o yörede çalışan iki marangoz ustasının yardımıyla restore etti. Bu vesileyle gerekli el sanatını öğrenen Çakırhan kendi evini yapmaya koyuldu.”

Voyage Torba Oteli (Baraka Mimarlık – 2020)

Baraka Mimarlık tarafından tasarlanan, Bodrum Torba’da bulunan otelin ilk etabı 2020 yılında tamamlandı.

“Rastlantısallıklar/Nişler: Yapı grupları oluşurken bazı ana eksen çerçeveler tanımlansa da, yerelde olduğu gibi, yerleşkenin ilk yapısının dışındaki tüm yapıları bir öncekinin posizyonuna göre yerleştirme, baştan öngörülemeyeni benimseme… Bir dizgi ve hat üzerinde olmayan sadece aralarında geçiş mesafesi için bırakılan minimumlar dışında bir kuralı olmayan rastlantısallık ve nişler dizisi. Proje oluşurken hazır öğretilerin konforuna düşmemek üzere maket ile sezgisel oluşlara yaslanmak en potansiyelli durum gibi…”

Yalıkavak Palmarina (EAA-Emre Arolat Architecture – 2012)

Emre Arolat Architects’in tasarladığı, Bodrum’da bulunan Yalıkavak Palmarina, ARKIV Seçkileri 2012’de yer alıyor.

 

Muğla’da bulunan ve ARKIV’de yayınlanan, uygulanmamış projelerin tümünü buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın