ARKIV’den Seçtiklerimiz – Kocaeli

Türkiye'nin Mimarlık Arşivi ARKİV'de yer alan inşaatı tamamlanmış projelerden oluşturduğumuz seçkide bu seferki durağımız Kocaeli.

Afet Bölgeleri için Taşınabilir Okul Yapıları (Oran Mimarlık – 1999)

2000 yılında VII. Ulusal Mimarlık Ödülleri Yapı Dalı Başarı Ödülü’ne layık görülen proje Vedat Tokyay ve Köksal Anadol tarafından tasarlandı. Tasarım, 2000 Ulusal Mimarlık Ödülleri Yapı dalında birincilik kazanmış, 2000 yılı Ağa Han Mimarlık Ödülleri adayı olmuştur.

“Marmara depreminden sonra, Milli Eğitim Bakanlığı için hazırlanan proje, temel eğitim okullarındaki eğitimin, olası deprem durumunda kesintiye uğramaması için, lamine ahşap yapı elemanları, ahşap yapı panelleri ve plywood yer panelleri ile tasarlanmıştır. Tamamen sökülüp kolaylıkla takılabilir bütünsel bir yapı kurgusu amaçlanmaktadır. Ferizli, Kocaeli, Adapazarı, Sapanca, Değirmendere ve Yalova’da uygulanmış örnekleri bulunmaktadır. “

Akbank Akademi Yaşam Merkezi (TeCe Mimarlık – 2019)

TeCe Mimarlık tarafından tasarlanan sosyal tesis yapısı, Akbank Şekerpınar Kampüsü’nde yer alıyor.

 

“Halihazırda hizmet eden Akbank Akademi binası ile Veri Merkezi binalarını bütünleyen işlevler barındıran AKBANK Akademi Yaşam Merkezi, aslında bir yapı olmaya çalışmayan, aksine barındırdığı yoğun programı peyzaj içinde kaybederek gizleyen ve ihtiyaç olan aktif yeşil alanı çoğaltan bir yapı kompleksi.”

“İşveren’in kent yaşamından uzak bu bölgesinde 2800 kişilik bir kampüsteki yaşamı daha cazip kılmak, çalışanlarının yaşam kalitesini yükseltmek ve yakın çevrede gidermeleri oldukça güç olan spor, kültür, dinlenme, mini market gibi iş aktivitesi dışındaki diğer önemli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurguladığı program kendini yer altında gizleyen bir mimari ile hayata geçirilmiştir.”

Semt Kocaeli (CM Mimarlık – 2018)


CM Mimarlık tarafından tasarlanan Semt Kocaeli konut sitesi İzmit Kocaeli’nde, 2018 yılında inşa edildi.

“Proje alanı, Kocaeli merkeze yakın ve gelişmeye açık bir bölgede, etrafında koru ve ormanların olduğu bir yerde. Meyilli bir arazide, 280 bağımsız bölümlük, emsal ve taban alanı kısıtları dâhilinde sınırlara dayanmayan bir proje geliştirdik. Dolayısıyla buradaki hedefimiz, aslında bu yerleşkenin yaşanabilir, sosyal ve vazgeçilmez olması. Kullanım amaçlı, el değiştirme ihtimalinin mümkünse en aza indirgenme gayreti ile…”

“Projede dış mekân kullanımına ağırlık verildi. Bahçelerin peyzajının, binalar arası geçişlerin ve bunların sürprizlenmesiyle beraber; kafeler, dış mekan-iç mekan birlikte çalışan çocuk oyun alanları, kondisyon spor merkezi, basketbol sahası peyzaj içerisine yayılmış olarak tasarlandı. Bir de küçük ölçek ticari birim yer alıyor. Daha çok ihtiyaca yönelik olan alanları yerleştirdik. Yüzme havuzu, ıslak hacimlerde sauna, Türk hamamı gibi işlevler yok.”

Otel Workinn (Çinici Mimarlık – 2011)

Çayırova-Kocaeli’nde bulunan, Çinici Mimarlık tarafından tasarlanan Otel Workinn, ARKIV Seçkileri 2013’te yer almıştı.

“Mimari olarak bina iki bölüm olarak ele alınabilir; sosyal mekanları içeren (lobi, bar-restoran, çok amaçlı toplantı odaları, havuz ve çevresi vs.) zemin ve bodrum kotlarında yeşil cephe karkası ile sarılmış iki kat yüksekliğinde bir ‘baza’; ve üzerinde üç değişik oda normunu barındıran (standart, executive ve apart) dış kabuğu modüler prekast beton plaklarla karakterize olan L- planlı beyaz bir ‘uyku kutusu’. Üstteki beyaz kütleyi karakterize eden en bariz özellik ise pencerelerin paneller içinde değil, panellerin diziliş biçiminin oluşturduğu kayar ritmin ‘aralıklarında’ tasarlanmış olması.”

Yapı Kredi Bankası Hizmet Binası (ACCR Binası) (Teğet Mimarlık – 2011)

Teğet Mimarlık’ın tasarladığı ACCR Binası ARKİV Seçkileri 2011’de yer almıştı.

“ACCR Binası, Yapı Kredi Bankası’nın Gebze’deki Operasyon Merkezi Kampüsü’ne inşa edildi. İsmini bodrum katlarına (Arşiv), yüksek zemin katına (Call Center) ve birinci katına (Restoran) yerleşen fonksiyonlardan alan bina yaklaşık 75×30 metre taban alanlı bir prizma. Kendisinin ve varolan binayla bıraktığı derzlerin ebatlarını mevcuttaki iç sokak gridinin akslarından alan bina 15.000 m2‘ye yakın bir inşaat alanına sahip. Bu rakamın neredeyse 1/10’unu, ACCR Binası’nın mevcut sistemle sıkı bir şekilde bağlanması için koridorlar, köprüler, holler ve girişler ile bunlar üzerinde konumlanmış spor merkezi, sosyal alanlar ve avlular kaplıyor. Yeni yapı kampüsü güney yönündeki yamaca dek taşıyor. Proje kapsamında bu yamaçtan alınan servis yolu, servis avlusu, çöp toplama tesisi, teknik merkez ve posta birimleri yeniden ele alındı. Kampüse bundan sonra inşa edilmesi muhtemel otel yapısı için de bir avan proje önerisi hazırlandı.”

Gebze Ali Nuri Çolakoğlu Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (Norm Mimarlık – 2015)

Norm Mimarlık’ın Çelik İhracatçıları Birliği için tasarladığı meslek lisesinin inşaatı 2015 yılında tamamlandı.

“Gebze Endüstri Meslek Lisesi, kurumsal bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında tasarlanmıştır.

Bina, kentin çeperlerinde, yapılaşmanın sona erdiği noktadan sonra başlayan 150-200 metrekarelik, bir yeşil bandın ucunda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından orta eğitim için ayrılan geniş bir alan içinde projelendirilmiştir. Çevrede, aynı arazi içinde yer alan, daha önce inşa edilmiş bir lojman binası dışında bir yapılaşma yoktur. Arazinin güneyinden geçen stabilize yol, zaman içinde iyileştirilerek ana ulaşım hattını oluşturacaktır. Aynı öngörü ile eğitim binasının uygulamasından sonra çevrede kentsel bir yapılaşmanın gerçekleşeceği düşünülmektedir.”

“Dış cephe yüzey kuruluşlarında malzeme tercihleri mimarinin tektonik karakter özelliklerini vurgular niteliktedir; brüt beton ve opak polikarbonat esaslı levhalarla (profilit) oluşturulan yüzey kuruluşları tasarımın sade ve “teknik”e gönderme yapan yanını temsil eder.”

Narköy (Emir Drahşan Architecture / Planning – 2014)

Emir Drahşan tarafından tasarlanan otel ve eğitim yerleşkesi Narköy’ün inşaatı 2014 yılında bitti.

“Proje, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan limanlardan biri olan Kerpe’ye 3 kilometre mesafede, 3 tarafı ormanla çevrili 100 dönüm arazi üzerinde planlandı. Proje sahibi Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin amacı, arazisinde 6 yıldır permakültür prensipleri ile organik tarım yapılan arsa üzerinde, sürdürülebilir yaşam modellerini geliştirebileceği, halihazirda süregelen kurumsal şirket ve bireysel eğitimlerini konaklama ile birlikte organize edebileceği ve aynı zamanda ekolojik yaşamı yakından tanımayı ve deneyimlemeyi isteyen herkesin faydalanabileceği bir eko-otel ve eğitim yerleşkesi inşa etmek.”

Lafarge Dalsan Alçı Levha Fabrikası (AZAKSU Mimarlık – 2009)

Lafarge Dalsan Alçı Levha Fabrikası’nın tasarımı konvansiyonel fabrika tasarımlarından başka türlü tasarlama olanaklarını değerlendirmiş olan bir örnektir.

YKB Bankacılık Akademisi (Teğet Mimarlık – 2009)

 

Teğet Mimarlık tarafından tasarlanan yapı, 2009 ARKIV Seçkileri’nde yer almıştı ve 2010 yılında Arkitera İşveren Ödülü’ne layık görüldü.

“Bina, üssün üzerine kurulduğu yapay topoğrafyaya uyum sağlayıp, onun gizli kurallarını gözetirken, öte yandan açısı ve 10 metrelik radikal konsoluyla, uyduğu bu sistemi kırıyor. Atriyumla dilimlenen kütle, gerilmiş bakır panellerle kaplanıyor. Yapının atriyum dışındaki tüm kütlesini aluminyum doğrama+bakır panellerden oluşan bu çift cephe sistemi sarıyor. İşlenmemiş klasik bakır zaman içerisinde renk ve doku değişimleri geçirecek; yapı yıllanacak.”

 

“Günışığını süzerek iç mekana veren bakır tül, eğitim alanları için ideal şartları sağlarken; iç mekanlar aydınlatıldığında bu kez farklı bir atmosfer yaratacak. Atriyumun üstü ve manzaraya açılan cephe 3 cidarlı hava yastıklarıyla geçiliyor. Yastıkların içindeki hava, hissedici cihazlarla anbean kontrol altında. Taşıyıcı kalınlıklarını asgariye indiren sistem şeffaflığı arttırıyor, ek önlemlerle de ısı kontrolünü sağlıyor.”

Karamürsel Belediyesi Balık Adası Sosyal Tesisleri Projesi (İbrahim Türkeri & Gönül Karademir – 2018)

 

İbrahim Türkeri ve Gönül Karademir Türkeri tarafından tasarlanan sosyal tesis yapısının inşaatı 2018 yılında tamamlandı. Proje Mimarlık Yıllığı 2018’de Halk oylamasında en yüksek oyu aldı.

“Marmara Depremi (1999) sonrası Karamürsel sahil şeridinin devamlılığında ve kıyı kenarında beliren bir kara parçası, 2007 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ıslah edilerek kentin kullanımına açılmıştır. Geçimini balıkçılık ile sağlayan bölge halkı için sandallarını çekebileceği bir marina, İzmit Körfezi ve Marmara Denizinden elde edilen bu balıkların satılabileceği büfeler, bir çay bahçesi ve ilçenin en büyük bayrak direğinin bulunduğu bir ada olarak kentin gündelik hayatında yer almaktadır.”

“Suyun sadece kenarında değil aynı zamanda içinde olmak, proje alanı üzerinde inşai bir faaliyet gerçekleştirmek için güçlü bir bağlam sunmaktadır. Açık, yarı açık, kapalı mekân kurgusu ile yatayda süreklilik sunarak bir tıpkı bir vapur & iskele bütünlüğü içerisinde mevsimsel bağlama atıfta bulunmaktadır. Bu anlamda yapının bir gemi gibi kıyıya yanaşması ve erişimin köprülerle yapılması hedeflendi. Yapının denize bakan cephesi çatısıyla birlikte şeffaflaştırılarak bu etki devam ettirildi. Tasarımsal yaklaşımda hedeflenmiş olan çok katmanlılık, konstrüktif oluşumlarda da devam ettirilmeye çalışılarak yapı tektonikleri belirmiştir.”

Kocaeli’de bulunan ve ARKIV’de yayınlanan, uygulanmamış projelerin tümünü buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın