ARKIV’den Seçtiklerimiz – Bursa

Türkiye'nin Mimarlık Arşiv'i ARKİV'de yer alan inşaatı tamamlanmış projelerden oluşturduğumuz seçkide bu seferki durağımız Bursa.

Mustafa Vehbi Koç Spor Salonu (Yazgan Tasarım Mimarlık – 2016)

Mustafa Vehbi Koç Spor Salonu projesi, Bursa’da, Yeni Yalova Bulvarı üzerinde bulunan TOFAŞ Otomobil Fabrikası Kompleksi içerisinde yer alıyor.

“Salon TOFAŞ Spor Kulübünün yönetim binası ve antrenman sahası olmasının yanında çalışanlar için de fitness alanı olarak kullanılmaktadır.

Proje, bütününde iki ana kütleden, ortalarında bu kütleleri birleştiren fuayeden ve bu hacimleri saran pres tuğla kaplı alçak ofis ve servis yapısından oluşmaktadır. Giriş meydanında tuğla zeminle görsel süreklilik ile bütüncül bir fon oluşturulmuştur. Ana mekanlar beyaz bir kabukla sarılmış, binaya yaklaşım yönüne doğru bu kabuklar içerisinden çıkan renkli cepheler yola doğru uzatılmıştır. Turuncu cepheli büyük kütle üç adet basketbol salonu içermekte olup, yola doğru daha ileride tutularak ön plana çıkarılmıştır. Yeşil cepheli diğer kütle ise fitness, çok amaçlı salon gibi yardımcı mekanları kapsamakta olup, daha geride bulunan önünde giriş alanı yaratan daha küçük bir kütledir. Bu renkli cam cepheler gün içerisinde güneş ışığıyla ton değiştirerek hareketli ve dinamik bir cephe yaratmaktadır. 

BZJ Tekstil Fabrika ve Ofis Binası (StudioKA – 2015)

Bursa’da bulunan BZJ Tekstil Fabrika ve Ofis Binası STUDIOKA tarafından tasarlandı.

 

BZJ Tekstil, yurtiçi ve yurtdışı için özel jakarli dokuma kumaşlar üreten AR-GE tabanlı bir şirket. Üretim faailiyetlerini Bursa’da yürüten şirket, 2014 yılı başında ortaya koyduğu “dünya çapında kaliteli üretim ve yenilikçi vizyon” doğrultusunda yaptığı üretim yatırımlarının yanı sıra, şirket kimliğinden binasina kadar bu değisikliği yansıtacak bir oluşuma gitti.

 

“İşveren ve aile bireylerinin şirketin yönetiminde olması ve zamanlarının büyük bir kısmını şirket içinde geçirmeleri veri olarak ele alındı ve ev rahatlığında bir fabrika konsepti belirlendi. Bununla birlikte yurtiçinden ve yurtdışından gelen misafirlerin ve çalışanların bina içindeki ve dışındaki farklı sosyal ortamlarda gün boyu rahat vakit geçirmeleri de diğer bir veri olarak kararlaştırıldı. Bu sebeple kafeterya, mutfak, mescit, balkon, showroomlar ve ortak buluşma mekanları gün boyu kullanıma açık olacak şekilde çalışma ve müşteri ağırlama alanları arasında dağıtıldı.”

“Prefabrik taşıyıcı sistem, hızlı üretimi ve ekonomik avantajları sebebiyle işveren tarafından tercih edildi. Binanın bu yapısal özelliği özgün bir veri olarak kullanıldı ve tüm idari kısımda taşıyıcı sistemler açıkta bırakıldı; elektrik ve mekanik tesisatları da açıkta olacak şekilde tasarıma eklendi. Özel olarak tasarladığımız mid-century ağırlıklı ahşap mobilyalar ile eğlenceli ve renkli yönlendirmeler bir araya getirilerek ofis ve showroom mekanlarının gerektirdiği konfor ve incelik, endüstri yapısının ruhundan gelen karakteristik özelliklerle bir araya getirilerek yeni bir denge sağlanmaya çalışıldı.”

T.C. Merkez Bankası Bursa Şubesi Hizmet ve Lojman Binası (Denge Mimarlık – 2013)

2005 yılında T.C. Merkez Bankası tarafından açılan yarışma sonucu inşa edilen T.C. Merkez Bankası Bursa Şubesi Hizmet ve Lojman Binası, 2012’de Arkitera İşveren Ödülü’ne layık görüldü ve ARKIV Seçkileri 2013’te yer alıyor.

“Yarışma alanı Bursa’da santral garajın batısında yer alan Ankara –İzmir yolu üzerindedir. Lojman ve şube binaları için düşünülen arazilerin arasından Santral garaj Fomara kesişimine bağlanan bir yaya yolu ve Osmangazi metro istasyonu bulunur. Proje temel olarak dışardan ve içerden okunaklı basit mimari prensipler üzerine kurgulanmıştır. Şube yapısında yoğun güvenlik önlemleri gerektiren, karmaşık para akışlarının gerçekleştiği ve teknik bölümlerin bulunduğu alanlar, net sınırları dışardan okunabilen bir kaide altına alınmıştır. Zemin düzlemi müşteri girişinin gerçekleştiği transparan bir bölge olarak düşünülmüş,. 1. ve 2. katlar yönetim ve ofis alanları olarak düzenlemiştir.”

Şube Binası bütün fonksiyonları kavrayıp kuşatan sert bir kabuk gibi davranır. Bu Tavır binanın işleve göre özelleşmiş zırhını oluşturur. Tasarımda mümkün olduğunca kompakt bir yapı hedeflenmiştir. Banka, işlemlerinin karmaşıklığı ve işleyiş şekli itibarı ile birbirini tetikleyen bir düzenek gibi çalışır. Döşemelerde açılan birbiri üstüne tekabül etmeyen galeri boşlukları ve cam çatılar, yapı içerisinde farklı noktalarda farklı derinlikte algılar oluşturur. Yapı cidarı bu sistemi birlikte tutan homojen bir düzen üretir ve hareketli iç mekanı dışına yansıtır.”

Çimtaş Yönetim Binası (Mimarlar ve Han Tümertekin – 2011)

Mimarlar ve Han Tümertekin ofisinin tasarladığı Çimtaş Çelik İmalat Montaj ve Tesisat Yönetim Binası Bursa’da yer alıyor.

“Bursa’nın Gemlik ilçesinde 1979 yılında üretime geçen Çimtaş Çelik İmalat Montaj ve Tesisat A.Ş., 150.000 metrekare açık saha üzerine kurulan 41.000 m2’lik kapalı üretim tesislerinde ağır çelik konstrüksiyonlar, çelik köprüler ve rüzgâr kuleleri gibi ağır sanayide kullanılan çelik borularının üretimini yapmaktadır. Üretim alanının güneyinde inşa edilmiş iki katlı mevcut yönetim yapısının, güncel ihtiyaçlara hizmet vermesi amacıyla yenilenmesine karar verilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, tümüyle yıkılarak çelik strüktür ile yeni baştan dört katlı olarak inşa edilen yönetim yapısı, öncekinden farklı olarak dikdörtgen formda yola paralel olarak, doğal peyzaj sınırına bitişik konumlandırılmıştır. Yaklaşık 2.000 metrekare toplam alana sahip yapı, ofisler ve toplantı odalarından oluşmaktadır.”

Karacabey Ziraat Odası Başkanlığı Yeni Hizmet Binası (D211 Mimarlık Ofisi – 2011)

D211 Mimarlık tarafından tasarlanan Karacabey Ziraat Odası Başkanlığı Yeni Hizmet Binası Bursa’da bulunuyor.

“Bursa’nın merkez ilçelerinden sonra en büyük ilçelerinden biri olan Karacabey, 80 bin kişilik nüfusu ile gelişimini sürdürmektedir. Kent 10 bin kişilik çiftçi nüfusu ile ülkenin tarım ihtiyacının %80’lik kısmını karşılamaktadır.”

“Tarımın temel ekonomi kaynağı olduğu kentte, Ziraat Odası Binası olması planlanan alan, kentin Çanakkale Aksı sınırında ve şehrin en yoğun yeşil alanı olan Karacabey Şehir Mezarlığının yanında yer almaktadır.

Yapının tektoniği ihtiyaç programı ve proje alanının sınırlarına göre belirlenmiştir. Farklı işlevlerdeki mekanlar, dört kütlenin birleştirilmesi ile bir araya gelmiştir. Böylece işlev farklılıkları yapı kütlesinde ortaya çıkartılmıştır.”

Atatürk Kültür Merkezi ve Merinos Parkı (Cafer Bozkurt Mimarlık – 2010)

Cumhuriyet Tarihi içinde sanayileşmenin sembollerinden birisi olan Merinos Fabrikası ve çevresi, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi ve Merinos Parkı projesi aracılığıyla yeniden işlevlendirilerek kentin sosyal ve kültürel ihtiyacına cevap verecek biçimde yenilendi.

“Fabrika Binası ve Park ile bütünleşecek şekilde tasarlanan Atatürk Opera ve Konser Salonu içinde 1800 kişilik opera-bale-devlet senfoni orkestra salonu, 800 kişilik konferans-konser-gösteri salonu, 300 kişilik senfoni orkestra salonu, 1000 kişilik balo salonu, sergileme, kafeterya vb birimleri barındırıyor. Bu kompleks, Bursa Kenti’nin önemli bir sosyal-kültürel ihtiyacını karşılayacak.

Atatürk Opera ve Konser Salonu, Merinos Kültür Merkezi’nin doğu cephesini kapatarak kente ve kentten yaklaşıma cephe veren, doğudan gelen yaya yaklaşımını karşılayan, park yönünde kitleyi boşaltarak yeni bir kentsel mekân ortamı oluşturan, geniş metal bir saçak örtüsü altında yayılmış, bir park binası şeffaflığında, fabrika binasını kendine fon alarak biçimlenen, onun gabarisini referans alan ve çağdaş teknolojileri kullanan bir tasarım konseptine sahip.”

Bursa’da bulunan mimarlık ofislerin ARKIV’deki profillerini buradan, Bursa’da bulunan ve ARKIV’de yayınlanan, uygulanmamış projelerin tümünü buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın