ARKIV’de 2022: Projeler, Ofisler ve Mimarlar

Arkiv.com.tr'de geçtiğimiz sene en çok görüntülenen projeler, mimarlar ve ofisleri sıraladık.

Aşağıdaki liste ve sıralama, 12 Aralık 2021 – 12 Aralık 2022 tarihleri arasındaki Google Analytics verileri kullanılarak oluşturulmuştur. Geçtiğimiz sene en çok görüntülenen mimarlar ve ofisler sıralanırken kullanılan tek kriter bir yıl boyunca oluşan sayfa görüntüleme sayıları olmuştur. Projelerde ise buna ek olarak yalnızca inşaatı tamamlanmış ve yalnızca verilen tarih aralığında ARKIV’de yayınlanmış olan projeler derlenmiştir.

Proje, ofis ve mimar sayfalarında en çok görüntülenen ilk 5 içeriği (sırası ile) aşağıdan takip edebilirsiniz:

Projeler

1) Demir Tatil Köyü – Turgut Cansever Mimarlık

Turgut Cansever’in tasarladığı, tatil köyü projesi, 1992 yılında Ağa Han Ödülü’ne layık görüldü.

2) B2 Evi – Mimarlar ve Han Tümertekin

Mimarlar ve Han Tümertekin ofisinin tasarladığı B2 Evi, 2004 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştı. Selman ve Süha Bilal isimli iki kardeş, Kuzey Ege’de İstanbul’daki evlerinden çok uzakta olmayan bir haftasonu evi yaptırmak istiyorlardı. Aradıkları; güzellik, sakinlik ve inzivaydı.

3) Troya Müzesi – Yalın Mimarlık

2011 yılında açılan ulusal mimari proje yarışması sonucunda 1’inci olan Yalın Mimari Tasarım tarafından elde edilen proje uzun bir inşaat sürecinden sonra, 2018 yılında tamamlandı.

4) Dream Games Ofisi – Habif Mimarlık

Habif Mimarlık tarafından tasarlanan ofis İstanbul Esentepe’de bulunuyor.

5) Ertegün Evi – Turgut Cansever

Turgut Cansever’in iki kanatlı tarihi Salih Efendi Konağı’nı koruyarak, Ahmet ve Mica Ertegün için tasarladığı konut projesi, 1980 yılında Ağa Han Ödülü’ne layık görüldü.

Ofisler

1) VEN Mimarlık 

VEN Mimarlık 1991 yılında Ankara’da kuruldu. VEN Mimarlık 1991 yılında Ankara’da kuruldu. 2012 yılında İstanbul ofisi faaliyete geçmiştir. VEN ulusal ve Uluslar arası ödüllere layık görülmüş, çağdaş, yaratıcı tasarım üzerine yoğunlaşmıştır. Çalışmalarımız büyük ölçekli binardan, iç mimarlık ve restorasyon projelerine kadar çeşitli yapıları kapsamaktadır.Mimari, iç mimari, restorasyon ve planlama konusularında hizmet vermektedir. Genç bir firma olarak VEN, geleneksel bilgelik ile çağdaş vizyon arasındaki dengeyi kurmayı hedefliyor. Projeleri birçok yayın ve sergide yer alan VEN,yüksek kalitede hizmet, uzman meslek servisi ve gelişmiş teknoloji takibiyle müşterilerinin hakettikleri hizmeti almalırını amaçlamaktadır. VEN, proje ve işveren birlikteliğinde doğru analiz ve tespit ile optimum sonuca gitmeyi ilke edinmiştir.Hedefi, toplum, çevre ve müşterileri için en iyi çözümleri sağlamaktır. Sürekli başarı ve yaşam kalitesini arttırmak için çözümsel tasarıma önem vermektedir.

2) Tabanlıoğlu Mimarlık

1990 yılında Murat Tabanlıoğlu ve babası Hayati Tabanlıoğlu tarafından kurulan ofis, 1995 yılından beri Melkan Gürsel ortaklığında çalışmalarına devam ediyor.

3) Mi’Mar Mimarlık

Mi’mar Mimarlık 2005 yılında Ahmet Yılmaz ve İbrahim Hakkı Yiğit tarafından kuruldu. Mimarlık kariyerlerini 1994 yılından beri farklı ofis ve çalışma alanlarında sürdüren iki kurucu ortak, birikimlerini aynı kültürel sorumlulukları taşıyan kadrosu ile mimari, restorasyon, kentsel tasarım hizmetleri ve uygulama alanlarında sürdürmektedir. Mi’mar Mimarlık edindiği uygulama tecrübesi ile daha proje aşamasında ekonomik kriterleri de göz önünde bulundurarak fizıbil çözümler üretebilme yeteneğine sahiptir.

4) Rem Mimarlık

Rem Mimarlık 1989 yılında Recep Esengil tarafından Antalya’da kuruldu. 2013 yılında Zeynep Esengil, 2018 yılında Ali Olgu Ceylan ortaklar arasına katıldı. Ofisin etkinlik alanı, mimari tasarım, iç mimarlık, koruma – yenileme hizmetleri gibi geniş bir yelpazeye yayılıyor.

5) İki Artı Bir Mimarlık

İkartıbir Mimarlık 2005 yılında Deniz Dokgöz, Ferhat Hacıalibeyoğlu ve Orhan Ersan tarafından İzmir’de kurulmuş mimarlık bürosudur. Ulusal mimari proje yarışmalarında birçok ödül almış, birçok yapısı uygulanmıştır. Kadirli Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi, Lüleburgaz Kadın Akademisi, Mersin-Mezitli Belediyesi Hizmet Binası uygulanmış kamu yapıları arasındadır.”

Mimarlar

1) Emre Arolat

Emre Arolat Architects’in ortaklarından mimar Emre Arolat, 1963’te Ankara’da doğdu. 1982’de Galatasaray Lisesi’nden, 1986’da MSÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1986-87 yıllarında ABD Washington D.C.’de Metcalf Mimarlık Bürosu’nda çalıştı. 1992 yılında MSÜ Mimarlık Fakültesi”nde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. 1987-2004 yılları arasında Arolat Mimarlık”ta, Şaziment ve Neşet Arolat’la birlikte tasarımcı ortak olarak çalıştı. Çalışmalarına 2004 yılında Gonca Paşolar ile birlikte kurduğu ve 2008 yılında Şaziment Arolat ile Neşet Arolat”ın katıldığı EAA-Emre Arolat Architects’te devam ediyor.

2- Han Tümertekin

Mimarlık öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Han Tümertekin, İstanbul Üniversitesi’nde tarihsel koruma konusunda yüksek lisans yapmıştır. İstanbul’da Mimarlar ve Han Tümertekin Proje Danışmanlık Hizmetleri, Strasbourg’da da Atelier Han Tumertekin büroları çerçevesinde mimari etkinliğini yürütmektedir. Tümertekin, Türkiye başta olmak üzere, Hollanda, Japonya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Moğolistan ve Kenya’da projeler gerçekleştirdi. Ulusal ve uluslararası ödüllere layık görülen Tümertekin, “B2 Evi” ile 2004 Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştır.

3) Nevzat Sayın

Eğitimini 1974-1978 arasında EÜGSF Mimarlık Bölümü’nde aldı. 1980’den 1984’e kadar Cengiz Bektaş ile çalıştı.
1985’ten beri kendi mimarlık atölyesi olan Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri Ltd.Şti.’nde çalışmalarını sürdürüyor. Nevzat Sayın aynı zamanda Bilgi Üniversitesi mimarlık yüksek lisans programının kurucu üyesi.Bursa Uludağ Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitelerinde proje stüdyosu yürütücülüğü yaptı. Türkiye’deki mimarlık okullarında yaz okulu ve jüri çalışmalarına katıldı.Mimarlık yazıları ve röpörtajları yayınlandı.Çeşitli mimarlık ve fotoğraf sergilerine katıldı. Ürgüp -“Yeraltında Bir Boşluk” (1990), Gön Deri Fabrikası 1 (1992), Gön Deri Fabrikası 2 (1996), Tekirdağ/Saray “boşluktaki beyaz ev” (1998) projeleri ile Mimarlar Odası ödülleri aldı. Dikili Yahşibey Köyünde mevcut yapıların restorasyonu ve yeni yapılarla oluşturulan ürünler nedeniyle Ağa Han Mimarlık Ödülleri’ne 2 defa aday gösterildi. 2004 yılında “Nevzat Sayın Düşler Düşünceler İşler” adıyla kitabı yayınlandı.

4) Turgut Cansever

1946’da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitirdi ve 1949’da İstanbul üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktorasını tamamladı. 1951’de kendi bürosunu kuran Cansever, İstanbul Belediyesi, İmar ve İskân Bakanlığı ve İstanbul Metropol Planlama Dairesi gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda danışmanlık yaptı. Ankara’daki Türk Tarih Kurumu Binası, Bodrum’daki Ertegün Evi (1980) ve Demir Turizm Kompleksi (1992) ile üç kez Ağa Han Mimarlık ödülü’ne layık görüldü.

5) Ahmet Alataş

1969 yılında Ankara’da doğan Ahmet Alataş, 1996 senesinde Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun oldu.
Aynı yıl Viyana’da Profesör Helmut Richter ile birlikte çalışmaya başlayan Alataş, 1999 yılında Viyana’da “alataş architecture & consulting”i kurdu. 2001 senesinde ofisini İstanbul’a taşıyan Alataş, Avusturya ve Türkiye’de katılmış olduğu çeşitli yarışmalarda üçü birincilik ödülü olmak üzere bir çok ödül aldı. Mimarlar Odası, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve Yapısal Çelik Derneği üyesi olan Alataş Avusturya ve Türkiye’de çeşitli üniversitelerde proje dersi veriyor ve jüri üyeliği yapıyor. Yurtiçi ve yurtdışında konferanslar veren Ahmet Alataş Almanca ve İngilizce biliyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın