ARKIV’de 2020: Projeler, Ofisler ve Mimarlar

Arkiv.com.tr'de geçtiğimiz sene en çok görüntülenen projeler, mimarlar ve ofisleri sıraladık.

Aşağıdaki liste ve sıralama, 1 Ocak – 21 Aralık 2020 tarihleri arasındaki Google Analytics verileri kullanılarak oluşturulmuştur. Geçtiğimiz sene en çok görüntülenen mimarlar ve ofisler sıralanırken kullanılan tek kriter geçtiğimiz yıl gerçekleşen sayfa görüntüleme sayıları olmuştur. Projelerde ise buna ek olarak değerlendirme yalnızca inşaatı tamamlanmış olan projeler arasında yapılmıştır.

Proje, ofis ve mimar sayfalarında en çok görüntülenen ilk 5 içeriği (sırası ile) aşağıdan takip edebilirsiniz:

En çok görüntülenen projeler:

Çıtlık Evi (PIN Architects)

Muğla’nın Çıtlık Köyü’nde bulunan konutun inşaatı 2017 yılında tamamlandı. PIN Architects tarafından tasarlanan Çıtlık Evi beton, çelik ve cam malzemeler ile temel formları ele alan bir mimari strateji ile şekillenmiş.

Troya Müzesi (Yalın Mimarlık)

2011 yılında açılan ulusal mimari proje yarışmasında 1’inci ödül alarak, Yalın Mimari Tasarım tarafından elde edilen proje uzun bir inşaat sürecinden sonra, 2018 yılında tamamlandı. Yeryüzündeki bir yarıktan toprak üstüne yükselen 32*32 m boyutlarında kare planlı robust bir obje olan müze, kırsal çevrede sürekli devam eden ve muhtemelen uzun süre orada olacak olan tarım alanlarının içine yerleşiyor.

İstanbul Modern Sanat Müzesi (Tabanlıoğlu Mimarlık)

Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından, Karaköy’deki 4 no’lu antrepo dönüştürülerek tasarlanan İstanbul ve Türkiye’nin ilk modern sanat müzesinin inşaatı 2004 yılında tamamlandı. Müze’nin içine yerleştiği antrepo 2018 yılında Galataport projesi dahilinde yıkıldı.

B2 Evi (Mimarlar ve Han Tümertekin)

Mimarlar ve Han Tümertekin ofisinin tasarladığı B2 Evi 2001 yılında inşa edildi. Yalın bir dikdörtgen kütleden oluşan, köyün güneydoğu sınırının hemen dışındaki büyük bir teras üzerine konumlanan ev 2004 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü layık görüldü.

Demir Tatil Köyü (Turgut Cansever Mimarlık)

Turgut Cansever’in hem tasarımcısı hem müteahhitti hem de uygulayıcısı olduğu tatil köyü, 1992 yılında Ağa Han Ödülü’ne layık görüldü.

En çok görüntülenen ofisler:

Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı

1952’de İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan Doğan Tekeli ve Sami Sisa tarafından, 1954’te SİTE Mimarlık Bürosu adıyla kurulmuştur. Büro 1965’te Doğan Tekeli-Sami Sisa Mimarlık Ltd. Şti. adıyla kurumlaşmıştır. Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı bugün Dilgün Saklar ve Mehmet Emin Çakırkaya’nın yönetiminde yeni ortaklık yapısıyla aynı mesleki yaklaşım ve ilkelerle çalışmalarını sürdürmektedir. 

Tabanlıoğlu Mimarlık

1990 yılında Murat Tabanlıoğlu ve babası Hayati Tabanlıoğlu tarafından kurulan ofis, 1995 yılından beri Melkan Gürsel ortaklığında çalışmalarına devam ediyor.

Teğet Mimarlık

Teğet Mimarlık Limited Şirketi, 1996 yılında Ankara’da kuruldu, ofis 2000 yılında İstanbul’a taşındı. Mehmet Kütükçüoğlu ve Ertuğ Uçar ortaklığında yürütülen mimari, iç mimari, kentsel tasarım ve peyzaj tasarımı proje hizmetlerinin yanı sıra sergi, atölye ve yayın gibi faaliyetler de aynı çatı altında gerçekleştiriliyor

Rem Mimarlık

1989 yılında Mimar Recep Esengil tarafından kurulan, 2006 yılında Zeynep Esengil’in katıldığı Rem Mimarlık, mimari – iç mimari proje ve uygulama ile restorasyon alanlarında faaliyet göstermektedir.

Bahadır Kul Architects

Kentsel tasarımdan kamusal mimari ölçeğe kadar birçok mimari ürüne odaklanan bir mimarlık ofisidir. Bahadır Kul tarafından 2002 yılında kurulan ofis birçok farklı ölçekte ulaşım, spor, kültürel ve kamusal yapılara imza atmıştır.

En çok görüntülenen mimarlar:

Emre Arolat

Emre Arolat Architects’in ortaklarından mimar Emre Arolat, 1963’te Ankara’da doğdu. 1992 yılında MSÜ Mimarlık Fakültesi’nde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. 1987-2004 yılları arasında Arolat Mimarlık’ta, Şaziment ve Neşet Arolat’la birlikte tasarımcı ortak olarak çalıştı. Çalışmalarına 2004 yılında Gonca Paşolar ile birlikte kurduğu ve 2008 yılında Şaziment Arolat ile Neşet Arolat’ın, 2009 yılında da Kerem Piker ve Sezer Bahtiyar’ın ortak olarak katıldığı EAA-Emre Arolat Architects’te devam ediyor.

Han Tümertekin

Han Tümertekin, İstanbul’da Mimarlar ve Han Tümertekin Proje Danışmanlık Hizmetleri, Strasbourg’da da Atelier Han Tumertekin büroları çerçevesinde mimari etkinliğini yürütmektedir. Mimarlık öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Tümertekin, İstanbul Üniversitesi’nde tarihsel koruma konusunda yüksek lisans yapmıştır.

Ömer Selçuk Baz

Yalın Mimari Tasarım Hizmetleri Ltd. kurucu ortaklarından olan mimar 1978 yılında Almanya’nın Nürnberg şehrinde doğdu. Lisans eğitimini 2002 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi’nde tamamladı. 2002 yılında yüksek lisans çalışmalarına Viyana Teknik Üniversitesi’nde başladı.

Turgut Cansever

1921’de Antalya’da doğdu. 1946’da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1949’da İstanbul üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktorasını tamamladı. 1950-51’de DGSA’da öğretim üyeliği yaptı. 1951’de kendi bürosunu kurdu, çeşitli kurum ve kuruluşlarda danışmanlık yaptı. Ankara’daki Türk Tarih Kurumu Binası, Bodrum’daki Ertegün Evi (1980) ve Demir Turizm Kompleksi (1992) ile üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülmesinin yanı sıra çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler aldı.

Cengiz Bektaş

Cengiz Bektaş, orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde, yükseköğrenimini DGSA Süsleme, Mimarlık Bölümleri ile Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yaptı. 1959 yılında yüksek eğitimini tamamladı. 1960’ta Alman şehircilik kurslarına katıldı. Almanya’da serbest mimar olarak çalıştı. Orada girdiği iki yarışmada ödül aldı. ODTÜ’ye öğretim görevlisi olarak çağrılınca, Türkiye’ye döndü. 1962 – 63 öğretim yılında ODTÜ İnşaat İşleri Başkanlığı, Mimarlık işliğini bir yıl yönetti. 1963’te Ankara’da Oral Vural ile birlikte kendi mimarlık işliğini kurdu. 1963 – 69 yılları arasında yalnızca altı yıl süreyle mimarlık-şehircilik yarışmalarına girdi. 2 kez Ulusal Mimarlık Ödülü aldı. Akdeniz Üniversitesi (Antalya) Sosyal – Kültürel Özek yapısıyla 2001 yılında Uluslararası Aga Khan Ödülü’nü kazandı.Ankara’daki Türk Dil Kurumu yapısı, mimarlarca Cumhuriyet dönemini simgeleyen yirmi yapıdan biri sayıldı. Cengiz Bektaş, 2014 yılında Uluslararası Mimar Sinan Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca 2016 yılında, Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde Mimar Sinan Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Etiketler

Bir yanıt yazın