Arkitera Gezgini’nin Hiroşima Turundan Notlar

Arkitera Gezgini Erenalp Saltık'ın Hiroşima'dan Nagasaki'ye seyahati sürüyor.

Seyahat Bursu kapsamında yola çıkan Erenalp Saltık, Japonya’da atom bombası felaketinin ardından kentlerdeki hafıza mekanlarını inceleyeceği gezisine Hiroşima’dan başladı. Turuna atom bombasının atıldığı bölgeden başlayan Erenalp’in ilk durağı UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Genbaku Dome oldu. 1915 yılında Çek mimar Jan Letzel tarafından yapılan ve daha önce sergi mekanı olarak kullanılan yapı patlamadan büyük hasar görmüş ancak iskeleti hala ayakta. Yıkılması yönünde tartışmalar yaşansa da yaşayan bir tarih olarak korunması tercih edilmiş ve bombanın merkezi etki alanında ayakta kalan tek yapı olarak da turistik çekim noktası.

Genbaku Dome’dan başka Erenalp’in gezisinin bir diğer durağı ise Kenzo Tange’nin eseri Peace Memorial Park’la devam etti. 1954 yılında yarışmayla yapılan bu alanda Tange tarafından tasarlanan müze binası dışında da birçok anıt öne çıkıyor. Peace Memorial Museum’da o dönemden kalan eşyalar sergileniyor, tarihi süreç ve nükleer enerji hakkında bilgiler veriliyor ancak Erenalp gezginler için bir not düşüyor: “Sergilenen her şeye bakmaya dayanamayabilirsiniz, yaşanan şeyler gerçekten bir trajedi!”

Hiroşima’dan Nagasaki’ye doğru yola çıkan Erenalp, devam eden gezisinden notları an be an sosyal medya hesaplarında (T, F, I) paylaşıyor. Uzakdoğu meraklılarının, planladıkları geziler için faydalı bilgiler bulabileceği yazıları seyahat bursu blogunda inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın