Arkitera Gezgini Seyahatine PEKİN’de Devam Ediyor!

Gezisine tam gaz devam eden Yelta'nın şimdiki durağı Pekin.

Üretim kentlerini gezmeye devam eden Yelta, Çin’in başkenti Pekin’e ulaştı. Yelta’nın Pekin’deki ilk durağı, Çin’in silikon vadisi olarak bilnen birçok bilişim firmasının yer aldığı Zhongguancun oldu. Yelta, bu bölgenin son derece hareketli olduğunu söyleyerek burayı İstanbul’un, teknolojik ürün satışı ile ünlü mekanlarından Yazıcıoğlu ve Doğu Bank’a benzetiyor. Buradan sonraki durağı Pekin’in ulusal stadyumu Bird’s Nest olan Yelta, bu stadın ilginç mimarisi konusunda izlenimlerini paylaşıyor. Dahya sonra stadyumun tam karşısında yer alan Watercube’ü gezen Yelta, buranın dış görünüş olarak oldukça etkileyici olduğunu fakat bu etkileyiciliğin sadece dış görünüşte kaldığını notlarına ekliyor.

Pekin’de de alışveriş merkezlerinin dikkatini çektiğini söyleyen Yelta’nın gezdiği cadde ile ilgili yazdıkları oldukça ilginç bir gözlemi öne sürüyor: “Pekin’in bu yüzü, herhangi bir yerden bir cadde olabilir, hiç de yadırganmaz başka bir yer ile yer değiştirse. Bu bana şunu düşündürtüyor, uluslararası mağaza zincirleri, alışveriş merkezleri; mekansal bir seri üretim mantığında çalışıyor. Yer hissini kaybettirirken, kendi markasının mekan hafızasını işliyor, o sabit kalıyor.”

Yelta’nın sonraki durağı Art 798 oluyor. Dashanzi bölgesinde yer alan Art 798 eski bir askeri fabrika bölgesi. Doğu Berlin’deki mimarlar tarafından tasarlanmış bu bölgede gün ışığı alan çalışma boşluklarından meydana gelen mekanlar yer alıyor. Bu bölge uzun yıllar Çin ile Doğu Berlin arasındaki beraberliğin simgesi olmuş fakat 80’li-90’lı yıllarda üretim kapasitesi düşmüş, 90’ların sonunda da kendilerine yeni mekanlar arayan avangard sanatçıların alternatif mekanı olmuş. Bundan sonra sergiler, etkinlikler ile canlandırılan bu mekanın bugün bir anlamda soylulaşmış olduğunu dile getiren Yelta, bu bölgenin Çin’in en aktif güncel sanat üretim alanı olduğunu belirtiyor.

Yelta’nın gezisi devam ediyor. Gezi hakkında detaylı bilgilere ve fotoğraflara erişmek için www.arkiteraon.com‘u ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın